1 av 3
Att bli bra på att städa handlar om att skaffa nya vanor. Foto: Maja Suslin / Scanpix
2 av 3
Vårstäda
3 av 3
Städa snyggt.
Livsstil

Kaos i hemmet - så får du HELA familjen att städa

Nina Strandberg har skrivit boken "Röj och Rensa". Hon menar att vi har alldeles för mycket prylar hemma som vi inte använder. I P4 Extra ger hon dig konkreta tips på hur du styr upp ditt hem.

Låt barnen vara med

  • Städning kan göras roligt! Barn tycker ofta att det egna rummet är tråkigast att städa. Låt dem i så fall ha ansvar för ett annat rum.

Rensa ut och få mer plats

  • Du får en massa ny plats efter utrensning! Köp inte ytterligare förvaring innan.

Spara bara det du skulle ta med utomlands

  • När du rensar - spara bara de saker du är beredd att betala frakt för om du skulle flytta utomlands. Saker som du tvekar över kan du lägga i en säck. Om du inte har öppnat säcken på ett år kommer du troligen aldrig att behöva dem.

Ta det lugnt

  • Få inte panik över alla papper och brev på köksbänken, utan gå helt enkelt med på att det faktiskt kommer en massa post varje dag. Försök hitta lösningar som håller i längden och bestäm tillsammans med de andra i familjen hur ni ska lösa problemet.

Smart förvaring

  • Skaffa postfack eller tidningsställ där ni samlar brev och papper. Allra viktigast är att skapa rutiner. Kolla igenom alla papper en gång i veckan. Efter ett tag blir det en vana.

Ge barnen egna lådor

  • Låt barnen ha egna korgar och krokar i hallen där de kan hänga och lägga sina saker. Byt efter en säsong och lägg undan det ni inte använder för tillfället. Förvara bara saker i hallen som faktisk hör till en hall.

Vad är dina bästa tips? Berätta hur vårstädningen går till hemma hos er i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".