Nyheter

Sexskandal skakar katolska kyrkan

Katolska kyrkan får om igen handskas med nya avslöjanden om sexskandaler där präster är inblandade. I många länder gäller det övergrepp mot barn.

I Brasilien som är landet med världens största katolska befolkning, skakas man av en video där en 83-årig präst idkar oralsex med en 19-årig korgosse.

Videofilmen som går att hitta på en välkänd videosajt på nätet har nu dessutom också sänts i tv och orsakat skandal.

Omoral och övergrepp

Det rör sig framförallt om olagliga handlingar med övergrepp på barn. Men det rasar också en debatt om den omoral som uppstår när präster lever med fru och barn trots kyskhetslöfte.

Sexskandalerna med övergrepp på barn inom kyrkan förekommer i flera länder.

Irland

På Irland har en regeringsutredning visat att kyrkan mörklagt ett stort antal övergrepp från 70-talet fram till 90-talet, och med anledning av det inträffade har påven bett offren om ursäkt, i ett brev som offentlighetsgjordes i helgen.

USA

I USA har många avslöjanden gjorts och där har sju katolska stift ansökt om konkursskydd för att klara skadeståndskrav från offren.

Även i vårt grannland Danmark ska katolska kyrkan undersöka misstänkta fall av övergrepp.

Danmark

I Danmark finns det cirka 35 000 katoliker. 

En biskop på besök i Vatikanen har nu gjort uttalanden om att katolska kyrkan i Danmark också ska utredas.

Läs mer om sexskandalerna:

#text=3573545#

#text=3571952#

#text=3564104#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".