Dagens gäst - Viveca Sten

Till vardags är hon chefsjurist på Posten och hon har sagt att hon lever sitt liv enligt bankkontoprincipen.

Fritiden ägnar hon bland annat åt att ta livet av folk i skärgårdsidyllen Sandhamn.

Dagens gäst är deckarförfattaren Viveca Sten, som i dag kommer ut med sin tredje roman "I grunden utan skuld"´.

Bakgrund

Viveca Sten är chefsjurist på Posten och har tidigare givit ut flera juridiska fackböcker.

Hon bor utanför Stockholm tillsammans med sin man och tre barn.

Sedan barnsben har hon tillbringat somrarna på Sandhamn, där hennes släkt har haft hus i flera generationer.

Debuten och författarkarriären

Viveca Sten debuterade som författare våren 2008 med boken "I de lugnaste vatten", som har blivit en försäljningssucce med en upplaga på över 200 000 exemplar och utgivning på flera språk.

I höst visar TV4 en filmatiserad version av "I de lugnaste vatten" med Alexandra Rapaport, Jakob Cedergren, Jonas Malmsjö och Harriet Andersson i huvudrollerna.

Våren 2009 kom den fristående uppföljaren: "I den innersta kretsen" som hittills har sålt i mer än 100 000 exemplar och toppat försäljningslistorna efter att den kom ut som pocket i februari.

Och nu i dag den 24 mars kommer den efterlängtade tredje delen i serien ut: "I grunden utan skuld".

"I grunden utan skuld"

En mörk höstkväll försvinner en ung flicka spårlöst på Sandhamn. Kriminalinspektör Thomas Andreasson från Nackapolisen deltar i sökandet, som försvåras av stormar och regn. Till slut ger polisen upp och flickan antas ha drunknat.

Några månader senare är Sandhamn inbäddat i snö och is. Thomas barndomsvän Nora Linde har av en slump fått reda på att hennes man varit otrogen. Förtvivlad åker hon ut till ön med sina söner för att få tänka i lugn och ro. När barnen en dag leker ute i skogen gör de ett makabert fynd.

Den förvunna flickan har bragts om livet och skändats på ett fruktansvärt sätt. Varför har hon blivit utsatt för sådant raseri? Och kommer mördaren att slå till igen?

I grunden utan skuld är Viveca Stens tredje deckare i den populära Sandhamnserien. Här får vi även följa den unge Thorwald som växer upp på ön i början av 1900-talet. Slutligen löper historierna samman och det visar sig att det förflutna lever vidare i nuet.

Källa: Forum Förlag

Fråga

I grunden utan skuld

  • Vivecas tredje deckare i Sandhamnserien.
  • Utspelar sig på ön i början av 1900-talet.
  • Sedan barnsben har Viveca själv tillbringat somrarna på Sandhamn i Stockholms skärgård, där hennes släkt har haft hus i flera generationer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.