Dagens Krumelur

Dykare upptäckte undervattensgrotta

 Just nu trotsar ett gäng dykare det iskalla vattnet i Bjurälven i Jämtland för att utforska ett jättelikt tunnelsystem under vatten.

Under ett dyk i förrgår - 190 meter in i grottsystemet uppenbarade sig plötsligt en jättelik sal som döpts till Tempelsalen.

Gigantiskt grottsystem

Tempelsalen ligger vid en stor älv som leder ner i berget. Salen ligger cirka 190 meter in i systemet och nås genom att dykarna hoppar ner i en isvak och letar sig in i bergets vattenfyllda utrymmen, berättar Nicklas Myrin som är en av expeditionsledarna.

Dyker i minusgrader bland is och snö

Salen har en takhöjd på sex meter och en bredd på över tio meter. Det är ett gigantiskt grottsystem, kanske det största i Sverige och Niclas Myrin är en av de tre i hela världen som har sett den.

Anledningen till att man dyker nu mitt i vintern bland is och snö är att vattnet har varit så högt så man har inte kunnat komma ner tidigare.

-Därför väntar man till vinten. Men en anledning till är att det är ett naturreservat och att man kan åka skoter på vintern vilket är skonsammare för miljön, säger Niclas Myrin till P4 Extra.