1 av 4
Drottning Silvia.
2 av 4
Kungaparet anländer till Skandinaviska kyrkan i Sao Paulo.
3 av 4
Kungaparets statsbesök är nu inne på den tredje dagen.
4 av 4
Första punkten på programmet är ett besök i den skandinaviska kyrkan.
Claes -Johans blogg

Siliva engagerad för sexuellt utnyttjade barn i Brasilien

Claes Johan Larsson befinner sig i Sao Paolo Brasilien där man väntar på kungaparet.

Drottningen ska vara med på ett symposium om utnyttjade barn.

Kungaparets statsbesök är nu inne på den tredje dagen. Man steg upp tidigt för avfärd till Sao Paulo. Första punkten på programmet är ett besök i den skandinaviska kyrkan där man också kommer att träffa delar av den svenska kolonin.

I P4 Extra berättar drottning Silvia om den nya modellen som tagits fram i Linköping för att hjälpa de sexuellt utnyttjade barnen.

Linköpingsmodellen

Drottning Silvias engagemang för sexuellt utnyttjade barn är vida känt och för några dagar sedan invigde hon bland annat ett barnahus där man hjälper barn som utsatts för bland annat sexuella övergrepp.

Claes Johan Larsson fick en pratstund med drottning Siliva på onsdagen som berättade om de utsatta barnens situation i Brasiilen.

Gärningsmän från väst

-Det är från västvärlden och från de rika länderna de kommer, säger drottning Silvia som svar på Claes Johans fråga om varifrån förövarna kommer.

-Vi har byggt upp en modell i Linköping där vi vill hjälpa barnen att slippa gå igenom hela traumat igen när de ska berätta för flera personer om vad som har hänt dem, säger drottning Silvia till Claes Johan Larsson.

Arbetet fortsätter i Brasilien

Under eftermiddagen tar två separata program vid där kungen ägnar sig åt att fördjupa de svensk-brasilianska näringslivskontakterna medan drottningen deltar i ett seminarium om människohandel och sexuell exploatering.

Foto/Källa: Claes Johan Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".