Stuga med vita knutar. Foto: Scanpix
Feature

Uteplats och sjöutsikt - så värderar du sommarhuset

På våren omsätts det mycket sommarhus. En anledning är att många drömmer om att tillbringa sin första sommar i stugan och vill få klart sitt köp i tid.

Få hjälp, tips och råd för att hitta rätt röd stuga med de vitaste knutar. Malin Hart Randes, är mäklare på Svensk fastighetsförmedling och delar med sig av nyttiga råd som både köpare och försäljare behöver känna till.

Permanent standard

Är du som köpare ute efter en hyfsat permanent standard är en bra grundregel att kolla upp hur det fungerar med vatten.

Det kan vara värt att göra ett vattenprov tillsammans med en besiktning av huset. Det är ingen fara att köpa ett hus med dåligt vatten och ruttet tak om om man vet vad man gör. Om man däremot inte undersöker det i förväg så har man kanske svårt att estimera de kommande kostnaderna.

Toalett och wc

Vill man ha en vattentoalett ska man också kolla upp det i förväg eftersom det är vissa områden som inte ens tillåter avlopp och vattentoalett. Vissa områden kan kräva extra ansträngningar ur miljösynpunkt. Rådet lyder. Var väl medveten om vad du köper. Vill du ha standarden så måste du leta efter den.

Nära till storstäder

Ju närmare storstaden du vill ha din stuga desto högre priser. I storstäder är det också fler och fler fritidshus som permanentas.

Om ett fritidshus blir ett permanent boende ska den som säljer göra en energideklaration.

Ökat och sänkt värde

Många vill ha södersol eller sydvästläge med kvällssol. Värdet ökar alltid om uteplatsen är på rätt ställe. Sjöutsikt är en bonus som definitiv ökar värdet.

Utsidan räknas, åtminstone när det gäller sommarstugor. Fräscht underhållet och ljusa färger höjer värdet.

Något som sänker värdet är ofta osäkerhetsmoment. Att försäljaren inte vet hur pass bra kvalitét vattnet håller. Eller om det är oklart hurvida grannen ska bygga ut på en närliggande tomt eller inte.

Som köpare är tumregeln att ju mer man känner till ju mer kan man pressa priset.

Malins bästa stugköpartips

Kontakta mäklaren

Så fort du ser information om området du är intresserad av ska du kontakta mäklaren. Det händer ofta att mäklare får bud på huset innan den öppna visningen.

Ju bättre förberedd man är desto bättre köp.

Oberoende part

Sörj alltid för att ha ett besiktningsprotokoll att gå tillbaka till. Underlätta genom att kräva att sätta ett villkor i avtalet för att få undersöka brunnar och allt vad det kan vara.

Protokollet kostar mellan 7 000-10 000 och beställs av ett besiktningsföretag och det är lämpligt att välja de större renommerade företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".