Nyheter

Biskop beredd att avgå efter avslöjande om övergrepp

I 20 år har svenska Katolska kyrkan känt till en prästs sexuella övergrepp mot två unga flickor.

Anders Arborelius, biskop och Katolska kyrkans högsta ledare i Sverige, fick reda på anklagelserna 2003, men det är först nu som historien blir offentlig.

När biskopen intervjuades i Ekot i Sveriges Radio på söndagen förklarade han att kyrkan inte försökt mörklägga, utan att det var hans tystnadsplikt som hindrade honom att gå vidare med anklagelserna.

Säger att han är beredd att avgå

Visar det sig att han har gjort fel är han beredd att avgå som biskop, säger Arborelius. Han har också bett ett av offren som utnyttjats om ursäkt för att han inte har agerat i tid.

Maria Hasselgren, pressansvarig på Katolska kyrkan i Sverige, säger i P4 Extra att man nu ska utreda vad som kunde ha gjorts annorlunda. 

Det har inletts en intern utredning inom den svenska Katolska kyrkan. Med i utredningen sitter bland annat en jurist som kan svensk lag och en jurist som är expert på den kanoniska lagen, det vill säga kyrkans egen lag. Men det planeras även för en extern utredning, där kyrkan inte ska vara inblandad.

Birro kritisk

Marcus Birro, författare, poet och katolik, har förut varit väldigt kritisk mot Vatikanen och sagt att "den Katolska kyrkan i Sverige har en chans att bli fanbärare för förändring". Nu kommenterar han i P4 Extra hur hans egen tro har påverkats.

-Min tro släpas i smutsen när oskyldiga utnyttjas av guds utsända i guds hus, säger Marcus Birro till Lotta Bromé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista