Nyheter

Åke får ingen sylt till pannkakan på äldre dar

Förutsättningarna för våra äldre och deras livsvillkor fortsätter att skapa debatt.

Och nu riktas uppmärksamheten mot vad som serveras till maten av hemtjänsten. Fyra plättar med vitkålssallad var vad Åke Norén 87 år, i Gällivare fick serverat häromdagen.

Kan inte handla själv

Men det är ingen självklarhet för Åke att kunna se till att ha en syltburk stående hemma i kylskåpet. Någon måste ju se till att den kommer dit också.

Eftersom han har opererat höften, får han ett matpaket hemburet av hemtjänsten varje dag och kan inte själv åka och handla.

Ingen pengafråga för leverantören

Ann-Chatrin Haglund som är vd på Matlaget som producerar mat bland annat till äldreomsorgen i Gällivare menar att det inte ingår i deras avtal att stå för sylt till plättarna.

Åke Norén som har opererat höften, får ett matpaket hemburet av hemtjänsten varje dag.

Det är inte så att leverantören tagit bort sylten, menar Ann-Chatrin Halglund. I avtalet de har med kommunen är det bestämt att de boende själva ska handla eller få hjälp av hemtjänsten att handla.

Tillbehör får de äldre stå för själva

Alla tillbehör som sylt, senap, mjölk, smör och så vidare ska de äldre själva stå för.

Enligt Ann-Cathrin Haglund är det inte en kostnadsfråga. Istället menar hon att när man provat tidigare att göra på ett annat sätt så har det inte fungerat av "distributionsskäl".

I morgon är det torsdag och då serveras det traditionellt ofta ärtsoppa och pannkakor till lunch. Och i Åkes fall kan det bli frågan om att han får nöja sig med vitkålssallad till plättarna igen. Någon sylt får han inte.

Läs mer om de äldres villkor på ålderns höst:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista