Mjölkkokt gösfilé med tabouleh och tomatsås

Det här är ett kanonrecept, inte bara för att gösen är en fantastisk fisk, utan för att tomatsåsen är så len och god - och tabouleh på quinoa är enkelt och passar bra istället för potatis!

Ingredienser:

GÖS:

1 gösfile per person (4st)

1 grovhackad gul lök

8-10 nejlikor

mjölk så det täcker, ungefär 4 dl

1/2 tsk salt

TOMATSÅS:

1 pkt passerad tomat

1/2 finhackad gul lök

lite smör (eller olja)

1 msk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

färsk oregano och basilika

svartpeppar

salt

TABOULEH på QUINOA:

2 dl quinoa

1 kycklingbuljongtärning eller fond i portionsförpackning

1/2 dl olivolja

1/2 gurka, tärnad

2 tomater, tärnade

1/2 pressad citron, saften

1/2 - 1 hackad röd lök

gröna oliver

salt

peppar

paprikapulver

Gör så här:

Börja med såsen. Fräs hackad lök i olja eller smör i en kastrull. Bryn inte. Tillsätt passerad tomat, vinäger, svarpeppar och salt (en pressad vitlöksklyfta för den som gillar det) och låt det puttra medan du tar dig an taboulehn...

Koka quinoan enligt anvisning på paketet. Lägg till buljong i kokvattnet! När quinoan är färdig, blanda i tärnad gurka, tomat, rödlök och halverade oliver samt olja och citronsaft. Smaka av med salt, peppar och kanske lite paprikapulver. Taboulehn ska gärna serveras ljum, så håll den lite varm.

Gösen gör du när taboulehn är blandad. Hetta upp ca 4dl mjölk, hackad lök, nejlikor och salt i en vid kastrull eller stor och djup stekpanna. När det kokar lägger du i gösfiléerna. Sjud på mycket låg värme, koka inte sönder fisken! Det tar 5 - 7 minuter beroende på hur stora filéerna är.

Medan gösen sjuder kan du, om du vill ha en riktigt len tomatsås, dra såsen av värmen, sila bort löken och sedan vispa i klickar av smör - allt mellan 50g och 300g, beroende på hur mycket eller hur lite du vill gå upp i vikt... men vispa i klickvis, annars kanske det skär sig.

Lägg upp en rejäl kluns tabouleh, gösfilen och den vackert röda såsen. garnera gärna med färska örter, t ex oregano och basilika. Eller riv färsk pepparrot över fiskfilen om du vill ha mera sting.