Nyheter

Miljardkupp skakar konstvärlden

Fem tavlor av bland andra Matisse och Picasso har stulits från ett museum i Paris, tavlorna sägs vara värda 500 miljoner euro - det vill säga motsvarande 4,8 miljarder svenska kronor.

Stölden tros ha ägt rum i natt i Musée national d'art moderne de la ville de Paris och det var i morse som en väktare upptäckte en utskuren glasruta och ett sönderbrutet hänglås.

Claes Moser, konstexpert, känd från bland annat Antikrundan kommenterar i P4 Extra.

Osäljbart på marknaden

-Det här är naturligtvis crème de la crème, toppsaker av respektive konstnär, säger konstexperten Claes Moser.

Han påpekar att de stulna tavlorna är i en egen division och att det inte finns något pristak när det gäller de främsta objekten av världskonstnärer som exempelvis Modigliani eller Picasso.

-Det bästa bästa av Picasso kan kosta 700 miljoner eller en miljard. Och det är samma med en Modigliani, det kan också kosta 500 till 700 miljoner kronor om det är topp-topp-objekt.

Claes Moser tror inte att de går att sälja vidare

-Det är klart att det är osäljbart på marknaden, men det läggs kanske som säkerhet i andra affärer i andra branscher, exempelvis droghandeln.

De kan också användas för utpressning mot försäkringsbolag eller museet - och det tror Moser är en trolig händelseutveckling.

Att det rör sig om en gentlemannatjuv anser han osannolikt

-Förr i världen handlade det om någon konnässör som ville köpa en sådan här målning och han hade ett hemligt rum i källaren där han gick och tittade på sina stulna tavlor, det finns nog inte längre. Det är nog brottssyndikat som ligger bakom det här.

Borgmästaren är bedrövad

-Jag är särskilt bedrövad och chockad av den här stölden, som är ett oacceptabelt angrepp på Paris kulturarv, säger stadens borgmästare Bertrand Delanoë i en kommuniké, enligt TT.

Delanoë önskar att alla medel nu sätts in för att hitta de stulna mästerverken.