Chatt med Ola Lauritzson 24/5-10

I P4 Extra pratade Lotta och Ola Lauritzon om GI-mat. I chatten efteråt finns Olas recept på chips. Inte potatischips kanske men väl ett nyttigare alternativ. Läs hela chatten här.
moderator:Nu öppnar vi chatten med Ola Lauritszon! Välkomna med frågor.
anita:jag har försökt med lchf - men verkar inte fixa fetthalten i mjölkprodukterna. har hört att det inte är så ovanligt. Men hur ska jag då få i mig fettet om jag inte kan äta all ost och turkisk youghurt och smör och grädden som jag trodde?
Ola Lauritzson:Många har problem med för mycket fett (jag är själv en av dem). Ofta beror det på att gallan inte hinner bryta ner allt fett vilket kan skapa illamående. Mitt råd är helt enkelt att du inte äter så mycket fett. Mer protein och grönsaker.
Ola:Hej Ola! Jag skulle vilja/behöva gå ner 20kg i vikt, vad är det bästa knepet för att lyckas med det? Tack på förhand!/Ola
Ola Lauritzson:Hej Namne, Mitt råd är att du följer ett matschema för den mest strikta delen av GI-metoden. Titta exempelvis på SRs sida och ät samma mat som Lotta Bromé. Eller kika i någon av mina böcker eller på sajten GI Viktkoll. När du väl fått kläm på hur det funkar kan du börja ta egna initiativ när det gäller maten, men just i början är det bra att vara strikt kring ett schema för att minska risken för att du svävar ut.
Anna:Jag är gravid, beräknad födsel 30/8. Har aldrig haft problem med vikten eller "karaktären". Nu har jag ingen spärr! Försöker med tuggummi för att inte äta precis hela tiden, men lyckas inte så bra. Det syns på rumpan nu... Är 162 lång och väger nu 59kg, normalvikt 52 kg. Vad kan jag göra för att stilla hungern?! Motion funkar inte så bra då jag börjar få ont i bäcken och grymma strålningar från rumpa och ner till foten. Försöker med kortare, lugna promenader.
Ola Lauritzson:Graviditeten sätter ju alla hormoner i obalans och det kan påverka hunger och sötsug, precis som jag talade om i dagens inslag. Jag tycker inte man ska mixtra för mycket med maten under graviditeten utan försöka äta så balanserat som möjligt. Graviditetskilona brukar försvinna vid amningen. Gör de inte det - ja, då kan vi börja gå in och skruva lite mer på kosten. Tycker du det var ett trist svar??
Lotta:Hej! Tycker GI är ett bra sätt att äta på, men jag får ingen ordning på frukosten. Äter kl 06,00 och kan inte äta förran kl 12,00. Äter jag ägg och bacon eller dyligt, t.ex. kött, blir jag illamående. Nu äter jag lactosfri fil med 1 msk linfrön, är jättehungrig innan kl blir 12,00. Har du något bra tips?
Ola Lauritzson:Eftersom du äter så tidigt ska du absolut äta ett mellanmål. Kanske kan du ta med dig två kokta ägg som du äter vid 10-snåret? Det skulle bli ett perfekt komplement till din fil och linfrön!
Annika i Arjepl:Hej. Jag undrar om jag kan hålla mig länge till GI-metoden? Jag äter det mesta, undviker söta saker...Jag har en nyupptäckt diabetes..inga höga värden..Jag ligger runt 5,5-6,1.. Ha det gott. Hej då. Annika S.
Ola Lauritzson:GI-maten är det bästa för dig - togs ju fram ursprungligen just för diabetiker för att balansera blodsocker och insulin. GI-metoden är mer en livsstil än en tillfällig diet. Rikligt med protein, naturliga fetter och kolhydrater med lågt GI funkar bra för dig!
Anna:Hej Ola, Jag och min sambo har ätit enligt GI i ca 1 månad, han går ner i vikt men inte jag. Vi som tidigare också varit riktiga "soffpotatisar" tar nu vår promenad-runda på ca 30 minuter varje dag. Vad gör jag för fel? Jag har diabetes typ 1 och mitt insulinbehov har också minskat.Det känns som om min kropp går på sparlåga. Tar också Levaxin för sköldkörteln. Hoppas du kan ge mig något tips.
Ola Lauritzson:Bra att ni kommit igång. Och extra kul att din insulinvärden har blivit stabilare - det är kanske den största vinsten av dem alla! Båda maten och motionen hjälper till! Lite orättvist kan man tycka, men killar går ofta snabbare ner i vikt än tjejer. Men ge inte upp. Du är inne på helt rätt spår och jag rekommenderar att du hellre tar midjemått än stirrar blint på vågen. Förmodligen har du redan fått resultat där, utan att tänka på det?
Jenny:Kan man köra fas 1 flera gånger? Har ätit Gi nu i 2 år. Det fungerade bäst första gången jag körde fas 1. Gick då ner 10 kg (fas 1 och 2) som inte kommit tillbaka.
Ola Lauritzson:yes, det funkar bra att köra rivstarten igen.
Moni:Hej kan du vara snäll och upprepa vad det var som mättar bäst. Jag hann höra att soppa var bra, men vad sa du om kolhydrater och proteiner? Fanns det något annat också som var bra när jag hr 3 kg. övervikt. Tacksam för svar. Moni
Ola Lauritzson:Just protein gör dig mätt längre, så mycket kyckling, fisk, kött, skaldjur är bra. Det är när magsäcken drar ihop sig som de akuta hungerskänslorna dyker upp - och då är det ju nästan omöjligt att hålla sig ifrån onyttigheterna. Soppa visar sig också vara effektivt. Snabba kolhydrater bryts däremot snabbt ner och gör dig hungrig och sötsugen efter en stund.
Mia:Om man ska träna typ spinning på kvällen men inte hinner äta middag innan vad kan man äta efteråt för att inte sabba träningen?
Ola Lauritzson:Då tycker jag du ska äta en "vanlig" middag direkt efter träningen. Så tidigt som möjligt. Kanske kan du ta ett litet mellanmål innan träningen också så du får extra energi i benen...
Lena 58:Hjälper ju inte va man gör, det där jäkla söt suget sitter som en fästing på mej. Har MASSOR av kilon som måste bort, ca 30 kg. ont över allt i knä, höfter, rygg och allt är övervikts problem. Sparka mej så jag kommer igång.
Ola Lauritzson:Att köra riktigt strikt GI under ett par veckor brukar hjälpa (även om vissa abstinenssymptom kan framträda de första dagarna). Ett knep kan också vara att ta kromtillskott (som du köper i hälsokostaffären). Tänk också på att sötsuget oftast kommer just när du har lågt blodsocker, så ät på regelbundna tider och hoppa inte över någon måltid.
Lotta:Försöker äta enligt GI-metoden. Tränar ca 3 ggr i veckan (styrketräning, gympapass,löpbandet)Passen ligger oftast vid 18.30-19.30 och jag kommer hem vid 17-tiden från jobbet. Tycker inte att jag hinner äta middag innan träningen. Brukar äta en fullkornsmacka med skinka på eller en tallrik fil med müsli innan träningen och efter brukar det bli keso,skinka el. kyckling sallad, ägg el. likande. Behöver tips på hur jag ska lägga upp måltiderna för att kunna träna vid den tiden. Tack på förhand!
Ola Lauritzson:Jag tycker du verkar ha hittat en modell som funkar bra. Kan du inte fortsätta så?
Fia:Vet att salt inte är 100% men är det OK med rostade salta pumpafrön som mellanmål/snacks ibland?
Ola Lauritzson:yes helt ok. Att det finns salt på fröna behöver ju inte vara så farligt om du inte äter en massa salt i all annan mat under dagen.
Annika i Arjepl:Hejsan. Jag undrar om jag kan äta GI-metoden när jag har diabetes?..Mitt sockervärde är inte högt men det är ändå över det normala.. Jag äter det mesta, utesluter pasta, potatis, ris, bröd, en del frukter, sötsaker.. Ha det bra. Hej då
Ola Lauritzson:GI-maten är perfekt för dig som har just diabetes. Undvik alla kolhydrater som påverkar blodsockret kraftigt. Mycker protein och en del naturliga fetter. Mycket motion. Alla de sakerna hjälper dig!
Lena:Vilka rotfrukter är bra GI? Har hört att korta kolhydrater gärna sätter sig runt magen, är det så?
Ola Lauritzson:Alla rotfrukter har mycket stärkelse (=kolhydrater). Men samtidigt innehåller de mycket nyttigheter också. Viktigaste är faktiskt tillagningen. Rå morötter har mycket lågt GI - däremot är kokta dito en GI-fälla. En potatis eller två är ok - däremot bör du undvika potatismos. Mängen spelar förstås en stor roll också.
Fundersam:Kan du rekomendera något speciellt proteinpulver? Tycker det är svårt med alla olika som finns att köpa...
Ola Lauritzson:Jag brukar själv köpa något som heter Fairing Slow Protein. Men det finns många att välja mellan. Just kasseinprotein är det som bryts ner långsammast.
Carina:Kan man dricka Cola zero eller pepsi Max?
Ola Lauritzson:Ja ok, men den söta smaken kan trigga igång sötsuget.
Monika:älskar keso, finns det begränsning på det nu i rivstarten? hur mkt kan jag ta t.ex. till lunchen? mellanmål?
Ola Lauritzson:Keso är bra, en burk om dagen är helt ok.
Carina:Är det noga med att inte äta för sent på kvällen?
Ola Lauritzson:Helst minst 3-4 timmar innan du lägger dig.
Lena:Går man ner snabbare med lactosfria produkter? //Lena
Ola Lauritzson:Nej det kan man inte säga generellt. Men många är känsliga mot laktos och jag brukar inte rekommendera mjölk till vuxna personer. Iaf inte särskilt mycket.
Ulf:Missade "receptet" på dina chips. Lägger ni ut det på hemsidan? Lät gott!
Ola Lauritzson:Mycket enkelt. Rivparmesan på bakplåtspapper. Krydda med chiliflakes och pinjenötter. In i ugnen på hög värme tills de blir gyllenbruna (några minuter). Färdigt!
Lotta.G:Hej Ola. Om man äter rätt i veckorna för att sedan på lördagen "fuska" förstör man då hela veckans arbete och liksom får börja om?
Ola Lauritzson:Nej, du förstör inte hela veckan. Däremot tar det normalt 1-2 dagar att komma tillbaka till den effektiva fettförbränningen.
Carina:Kan man äta tabletter som ökar förbränning?
Ola Lauritzson:Jag tror inte så mycket på sådana tabletter - har iaf inte sett några hittills som övertygat mig...
Petra:Hej! Hörde att du rekommenderade att göra egna dip-blandningar; det har jag gjort i många år. Du rek dock t ex lökpulver- i detta + många fler pulverkryddor är det dock ÄNDÅ natriumglutamat, klumpförebyggande medel, mm mm. Jag använder själv t ex färska örter, finhackad lök + vitlök, tomat mm = mums. Hälsningar Petra
Ola Lauritzson:Mycket bra Petra - att göra egna varianter brukar bli både godar, billigare och nyttigare!!
anita:proteinpulver? vad använder ni det till? är det nåt man kan använda i matlagningen?
Ola Lauritzson:Nja, inte till matlagning. Men kan vara bra som mellanmål ibland. Köp proteinpulver som du blandar med ex vatten i en sk shaker. Snabbt och enkelt sätt att öka proteinmängden om du har svårt med det i den vanliga maten.
Jenni:Hur mycket är rikligt med protein, man söker ju efter livsmedel lågt kolhydrat värde under 5g per 100g vikt
Ola Lauritzson:För mig är "rikligt med protein" ca 150 gram av kött, fisk, fågel, skaldjur, ägg till varje måltid.
Gittan:Hej Ola. Vad skulle du rekommendera för mat efter träning resp. inte träning. Försöker följa GI så gott jag kan men har lite svårt att komma på o äta på kvällen. Måste det vara middag eller man kan äta nått lätt?
Ola Lauritzson:Om du tränat riktigt hårt, verkligen tagit ut dig, kan det vara en fördel att äta både proteiner och kolhydrater för att hjälpa kroppen att återhämta sig. De dagar du tränar hårt kan du alltså äta "som vanligt". Andra dagar kan du hålla ner mängden kolhydrater något. Men visst kan du välja något lätt om du inte känner för att äta en hel middag - lyssna på kroppen. Känner du dig trött och hängig kan det bero på att du får i dig för lite energi.
Mona:Hej, jag har i en vecka ätit enl gi. Yougurt m nötter-frukost, Ägg bacon-lunch, Kött av ngt slag o grönsallad till middag,En slät tekopp på kvällen. dessutom gått 20000 steg per dag,Men inte gått ner alls i vikt denna vecka, väger 62 kg är 160cm lång HJÄP MIG !! vill bli av med 5 kg
Ola Lauritzson:Det låter underligt. Men låt det gå minst en vecka till - tjejers vikt varierar helt naturligt under månaden beroende på hormonbalansen (påverkar vätskemängden i kroppen). Dessutom rekommenderar jag att du kollar midjemåttet hellre än vikten - särskilt när du börjar röra på dig så mycket!
Anki:Hej, Tränar ca 4 ggr i veckan och har svårt att vet vad och när jag ska äta för att få bästa effekt av träningen. Har ingen direkt övervikt, kanske 3 kg trivselvikt som jag skulle vilja bli av med.
Ola Lauritzson:Råden beror till stor del på vad du vill uppnå med träningen. Är det maximal muskeluppbyggnad du strävar efter ska du med fördel äta mer kolhydrater (insulinet stimulerar även muskeluppbyggnad). Handlar det om att "tona kroppen" försök hålla ner på kolhydratmängden och ät lite mer proteinrika livsmedel.
Peter:Om 2 v så ska jag oxå springa Stockholm maraton. Vad föreslår du för uppladdningskost den sista veckan?
Ola Lauritzson:För mig handlar det om att fylla glykogendepåerna till max - dvs äta mycket pasta, frukt och andra kolhydratrika livsmedel. Kommer inte heller att träna tre dagar innan loppet... Lycka till!
Lotta.G:Hur många ägg kan man egentligen äta?Hur bra är det i kolestrolsynpunkt?Älskar ägg.
Ola Lauritzson:2-3 ägg om dagen är helt ok. Ägg och kolesterol har inte alls samma starka samband som många trodde tidigare.
moderator:Tack för alla frågor till Ola. Nu stänger vi chatten för denna gång. Ola är tillbaka om en vecka.