Allt om det kungliga bröllopet

Han jagar efter de försvunna svenska prinsarna

De har tagit blodprov och rotat bland gamla släktbrev för att bevisa att de är släkt med det svenska Kungahuset. Resultatet får vi se i "Blått blod", en dokumentärkomedi som har biopremiär nu på fredag.

Oscar Hedin som har gjort filmen har ännu inte fått någon kommentar från hovet.

Släkt med kung Oscar den andre

Stig Ekstam som medverkar i filmen adopterades som barn av Nils Ekstam. Nu visar det sig att hans adoptivpappa kan vara son till Oscar den andre.

Stigs pappa Nils hade gott förhållande till Marie Friberg som påstås vara Oscar den andres älskarinna. Marie var Nils gudmor men han visste inte att hon var hans mamma, och kanske då även Marie och Oscar den andres kärleksbarn. Nils adopterades av Marie Fribergs bästa väninna Karolina Ekstam.

Oscar den andre skrev ett gåvobrev till Marie Friberg som skulle ge Marie utbetalningar varje kvartal. Summan motsvarande cirka 1 miljon om året omräknat i dagens penningvärde. Ovanpå de utbetalningarna skulle en klumpsumma adderas till som skulle gå till hennes arvingar.

Sammanlagt motsvarande summan 54 miljoner.

Marie gifte sig i Paris och dog 1934. Stigs pappa var då övertygad om att han skulle få ärva henne. Han kontaktade därför konsulatet i Paris men fick inget svar.

Efterforskningar med blodprov

För att kunna styrka, eller avfärda, blodsband med Bernadotte-släkten fick de medverkande ta DNA-prover som jämfördes med kungens syssling Jan Bernadottes DNA.

Enligt filmens upphovsmakare ville kungen själv inte ställa upp.

Ungefär hälften av resultaten var positiva, men med varierande sannolikhetsgrader.

Filmens slutsats: kungliga oäktingar existerar. Och de är fler än Oscar Hedin trodde när han först satte igång med förarbetet till filmen.

Fråga

Om filmen:

Regi: Oscar Hedin.
Längd: 59 minuter.
Premiär: Stockholm och Malmö den 28/5. Göteborg den 30/5. På tv den 6/6 klockan 20.00 i SVT.

Filmen visar människor som på något sätt, bevisat eller tror sig vara släkt med en kunglighet men aldrig blivit erkända av hovet. Oscar Hedin kallar dem för "det osynliga kungahuset".

Oscar och hans medarbetare träffade ungefär 200 personer med sådana teorier. Av dem valde han ut  tre som för handlingen i "Blått blod" framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.