Ola Lauritzson.

Chatt med Ola Lauritzson 7/6-10

Kost och träning handlade det om när Lotta pratade med Ola Lauritzson 7 juni. Och i chatten efteråt fick många svar på sina egna frågor. Läs hela chatten här:
moderator:Nu öppnar vi chatten med Ola. Välkommen med DIN fråga!
Johan Karlberg:Hej Ola, vilka tips har du om mat och dryck nu en vecka innan jag ska springa Broloppet(21 km). Hur laddar jag upp på bästa sätt?
Ola Lauritzson:En del proffs gör så här: 1 vecka innan tömmer de kroppen helt på kolhydrater för att 2 dagar innan loppet tokmaxa med kolhydrater igen. Lite överkurs för min del om jag ska vara ärlig. Så mitt råd är: ät ganska normalt i början av veckan, och två dagar innan lägger du till lite extra pasta/bröd/potatis mm. Och se samtidigt till att dricka ordentligt med vatten dagarna innan så att vätskebalansen är bra.
Ingrid:Hej Ola! Jag har Fibromyalgi och med det kommer övervikt pga att jag inte kan röra mej lika mycket eller träna , Hur ska jag få ordning på min vikt då?
Ola Lauritzson:GI-kosten är bra för dig särskilt om du lägger till mycket fisk, omega-3 och vegetabiliska fetter som fungerar som smörjmedel för muskler och leder. Sen kanske du kan hitta någon träningsform som inte gör ont för dig - simning?
Mary:Som vegan - hur kan jag hålla en god GI-diet?
Ola Lauritzson:ja det kan du, även om utbudet blir lite mindre. Försök byta ut de kolhyratrika livsmedlen till så icke-raffinerade varianter som möjlig = lägre GI. Linser, bönor, quinoa, tofu, quorn är bra proteinkällor för dig.
angelica:hej, har börjat cykla till jobbet ca 2mil om dagen,kan jag räkna med vikt nedgång? cyklat i ca 1V nu men märker inget.. tack på förhand!
Ola Lauritzson:vad duktigt!!!! Klart du kommer att märka av resultat. Men räkna också med att du får lite mer muskler - du kanske inte går ner så mycket i vikt, men du minskar kroppens fettprocent och ser slankare ut! Keep cycling!!
Margaretha:Är GI-metoden rätt om man behöver få ner kolesterolet. Värdet ligger lite högt. Har även en gallsten, dock inga problem med den då jag undviker att äta mycket ägg och päron.
Ola Lauritzson:Normalt förbättras kolesterolvärdet när du a) går ner i vikt, b) motionerar mer, c) undviker raffinerade kolhydrater med högt GI. Så ja, det borde funka bra för dig. Dock inga garantier - kolesterol är svårt att hantera. Stress, sömn, alkohol, rökning och andra livsstilsfaktorer spelar också in. För att inte tala om våra medfödda gener, som är svåra att göra något åt...
Elisabeth:Hej Jag har ätit enl GI hur länge som helst, tränar minst 4 ggr/v för tillfället är det jogging/löpning varannan dag i minst en timme per gång. Jag går inte ner i vikt trots alla ansträngningar...så frågan är då vad gör jag för fel? Börjar tro att det är något fel på min kropp.
Ola Lauritzson:Hmmm, förstår om du känner dig frustrerad. Mäter du också midjan? Med tanke på att du tränar så pass mycket kanske du fått mer muskler som väger lite mer? Tänk på att äta regelbundet, rejäl frukost, protein till varje måltid och en lite mängd med kolhydrater av bra kvalitet! Det är mitt universal tips i kombination med att du fortsätter röra på dig lika flitigt. Ge inte upp nu!!!!!
Anita:Vill ha tillbaka recepten på rivstart Tack
Ola Lauritzson:Tror att vår redaktör lade upp dem igen. Annars ska de finns i "receptbanken" som finns någonstans på sidan.
Malin:Hej Ola jag tränar 4 ggr i veckan och vill byta lite träningsformer och ska därför springa några dagar i veckan nu i sommar. Vad ska man göra mer efter träning för att få med allt på kroppen, eller räcker det att vara ute och springa 45 min? Jag har hypotyreos kan det hämma min fettförbränning? fast att jag tränar regelbundet så händer det inte så mycket som jag vill. tack på förhand / Malin
Ola Lauritzson:Malin - joggingen är bra för hela kroppen (även om det förstås är benen som jobbar mest). Vill du öka träningen för resten av kroppen kan du testa med att springa med lätta vikter i händerna. Förbluffande effektivt och bra träning för armar och axlar. Lite sit-ups eller armhävningar efter ditt pass är annars fantastiskt effektivt!
Peter:Tjena Ola. Till att börja med. Snyggt jobbat på maran. Min fråga är. Vad anser du om proteinpulver berikat med kolhydrater?
Ola Lauritzson:Tackar :-). Jag tycker det är bra som sk gainer, dvs efter intensiv träning. Om du inte tränat är rent proteinpulver att föredra (om du vill gå ner i vikt).
Per:hej, har en fråga om nötter som rekommenderas som GI-mellanmål. Kan man äta obegränsade mängder och alla sorter? Hälsn Per
Ola Lauritzson:tyvärr inte obegränsat. En näve om dagen. Undvik cashew.
Meta Carlqvist:kan man äta gi om jag har haft hjärtinfarkt och dessutom inte äter kött. Jag äter fisk.
Ola Lauritzson:Absolut!! GI-kosten är bra för hjärt/kärlhälsan!
Sofie Öström:Funderar på att springa sthlm maraton nästa år, ja sprang gbgvarvet på 2h och tänker inte ha någon tidspress nu utan enbart att ta mig runt springades utan komplikationer. Vad kan du ge för kost och träningsråd överlag?
Ola Lauritzson:Ah, då har du en riktig utmaning framför dig... Mitt råd är att du ska ha sprungit något riktigt långpass innan, minst 3 mil. Jag hade inte gjort det, och mina ben var inte vana att springa så långt. Varva med korta intervallpass för att öka hjärtkapaciteten - då blir det lättare att springa långt och du förbättrar din fettförbränningsförmåga (som är avgörande för att springa långt). Lycka till!
Ingrid:Hej Ola! Jag vet inte om min fråga kom med innan så jag tar den igen. Jag har Fibromyalgi och mycket värk i kroppen och klarar inte mycket träning eller långa promenader. Är nu överviktig. Hur ska jag äta rätt för att få ner vikten?
Ola Lauritzson:Hittade du inte mitt svar? Kolla längre ner!
Anita:Vart hittar jag Rivstarts recepten för Lotta som var 08 eller 2009. De var jättebra.
Ola Lauritzson:De ska vara återpublicerade nu. Någonstans på sajten...
Johan G:Jag har ganska nyligen kommit igang med löpträning och tänkte nu öka pa träningen, fick ett tipps av en kompis att det ger bra om man använder promenad-stavar / skidstavar. Stämmer det ? För/nack - delar? Tack Mvh Johan
Ola Lauritzson:har aldrig testat att springa med stavar... låter ganska jobbigt (och farligt om du snubblar på dem...). Däremot utmärkt för power walking.
Ulla:Jag läste för en tid sedan ett uttalande av dr Rössner. Han ansåg att det inte hjälpte med motion för att få ner vikten om man är över 60 år. Stämmer det?
Ola Lauritzson:Jag och Dr Rössner delar inte uppfattning i alla frågor. Detta är en av dem...
Anna J:Hej äter ganska bra, har ätit enligt Lchf tidigare och gått ner ca 12 kg. Äter inte så mycket kolhydrater i form av potatis pasta och ris. och rör på mej varje dag. Hur mycket och ofta kan man "unna" sig lite gott, dvs godis och annat onyttigt utan att vara orolig för att gå upp i vikt? Anna
Ola Lauritzson:Det är förstås lite svårt att svara på generellt eftersom det är så många aspekter som spelar in. Men om du känner att du verkligen vill unna dig godis, bestäm dig för en regel om att du får göra det på ex lördagar. Och bestäm dig på förhand hur mycket du ska äta - så att du undviker slentrianätandet som många av oss har drabbats av...
moderator:Till er som letar efter GI-recepten. De finns nu lätt åtkomliga på vår websida http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=3763455
Carina Ludvigss:Hej! Det senaste halvåret har jag kommit igång med att jogga/ springa och gör det helst på asfalt. Jag vill gärna ha tips på bra uppvärmning samt din åsikt om att springa på just asfalt. Jag har dragit på mig en sträckning och undrar också hur jag framöver ska undvika detta. Jag äter en balanserad kost samt tränar styrka minst tre gånger i veckan. Jag är mycket tacksam för svar.
Ola Lauritzson:Härligt att du kommit igång! Försök värma upp ordentligt innan så att muskler och leder blir mjukare... Något som är verkligen effektivt är att "kavla ut" musklerna med något hårt, ex en brödkavel eller en dyna av skumplast som du kan rulla musklerna på. Det gör ganska ont, men får muskelknutor mm att mjukna. helst ska du göra det både före och efter träningen. Se också till att ha bra skor, snåla inte på det, särskilt om du springer på asfalt.
Peter:Tjena Ola. Till att börja med. Snyggt jobbat på maran! Jag undrar vad du anser om proteinpulver som är berikat med kolhydrater? Är det överkurs?
Ola Lauritzson:Nej, det är inte överkurs. Men används i första hand direkt efter ett hårt träningspass för att hjälpa musklernas återhämtning.
Anna:Hej Ola! Vad ska jag äta före träning resp efter träning när man kör GI? Kommer hem vid ca 16 och vill gärna äta något mellanmål innan jag sticker iväg för att sedan äta middag med min familj när jag kommer hem.Vill gå ner ca 6 (gravid-) kilo och löp- och styrketränar ca 3 ggr i veckan och tänker köra en GI sväng med start idag!Ska jag äta några kolhydrater när jag kommer hem? tacksam för svar! Mvh Anna beach 2010
Ola Lauritzson:1 till 2 timmar innan träningen är det bra att äta något med lågt GI så att det finns hyggligt med energi i kroppen när du tränar. Direkt efter passet kan du med fördel fylla på med både protein och kolhydrater för att skynda på återhämtningen. Om det dröjer innan nästa måltid efter träningen så ta med dig något till gymmet/löpspåret som du kan äta direkt efter.
angelica:hej, har börjat cykla till jobbet ca 2mil gjort det i runt 1V men ser inget resultat kan jag räkna med viktnedgång+ tack på förhand!!
Ola Lauritzson:Bra jobbat! Resultaten kommer. Väldigt effektivt!!!
Victoria Lindbl:Hej Ola! Hur kommer det sig att varje gång jag börjar träna och äta "rätt" (viktväktarna, viktklubb) så blir jag sjuk? Har varit långtidssjukskriven mellan 2001-03 och är nu uppe i heltid sen 2½ år tillbaka. Har aldrig haft problem med vikten innan jag blev sjuk och tränade regelbundet, längd 170cm/63kg innan och nu 170/80. Även om jag tar det lugnt så gör det ont i kroppen och jag blir oftast förkyld. Jättejobbigt! Tack för ett bra program. Hälsningar Vicky (42år)
Ola Lauritzson:Låter ju märkligt. Kan det bero på att du äter alldeles för lite och för skevt (=påverkar imunförsvaret). Som du säkert vet föredrar jag ju GI-kosten framför traditionella kalorimetoder. Kanske kan du testa GI istället och se om det hjälper dig?
Ingela:Jag har varit med i en stegtävling i 5 veckor och gått 20-30 min på morgonen 3ggr/vecka och lika eller längre på kvällarna. Plus att jag tränar 2 intensivpass i veckan men jag har inte gått ner ett gram! Skulle vilja bli av med 3-4 kg. Jag har inte lagt om kosten eftersom jag tycker jag äter nyttigt (dock inte enl.GI) Vad är felet?
Ola Lauritzson:Testa att mäta dig - ofta syns resultaten på midjemåttet mycket snabbare. Och tänk att det (tyvärr) fordras ca 9 mils promenad för att förbränna ett kg rent fett.
Mona:hej Ola jag tränar i stort sett varje dag vid fint väder så stavgår ja mellan 1-1,30 i vinter så tränade jag på gym gick på band 40 min sedan styrka 1 tim men jag går inte ned i vikt tränar jag för mycke är 64 år vilar endast söndagar,eller vart är felet,känns som att jag sliter i onödan behövde gå ned 8-10 kg
Ola Lauritzson:För att gå ner i vikt fordras nästa alltid en kombination av strikt kosthållning OCH motion. Tyvärr är kroppen väldigt energieffektiv och det fordras mycket och lång träning för att gå ner i vikt bara genom att träna - om man inte ändrar kosten.
lena:jag fick en stroke i dec -08. Nu är jag nästan helt tillbaka men jag kan inte gå långa sträckor än + att jag slutat röka vilket gjort att jag gått upp i vikt. jag har ett gåband hemma. hur ska jag gå ner de 5 kg jag gått upp. vore mycket tacksam för svar
Ola Lauritzson:Sluta med allt vitt bröd, produkter som innehåller socker och vetemjöl. Lite mer protein till varje måltid. Ät regelbundet och gå så mycket du kan/orkar. Det är ditt recept.
Ulrika Jansson:Hej Ola Tappade lite lusten efter att ha tränat 10 veckor 3 pass i veckan löpning minst 30 min och inte gick ner ett enda kilo, och jag har att ta av. Varför händer inget ? Äter samma som förut iofs inte någon hälsokur men heller inte mer än innan. MVH Ulrika
Ola Lauritzson:Som jag skrev i tidigare inlägg fordras det nästan alltid en kombination av en striktare kost och träning för att lyckas gå ner i vikt. Säker på att du lyckas om du också försöker äta lite nyttigare och följa de GI-råd som vi har lagt ut på sajten tidigare. Lycka till!
Maria:Hej! Jag har inte alltid, väldigt sällan möjlighet att morgonpromenader pga att jag är ensam hemma med två små barn. Jag har en crosstrainer men då blir man sjöblöt i svett o orkar inte så länge. Det går av bara farten. För at få en bra förbränning, vilken puls bör man ligga på??
Ola Lauritzson:Det bästa är faktiskt att träna med olika puls. Varannan gång med riktigt hög puls - så nära max som möjligt (under kort tid) och varannan gång lite längre pass fast med lägre intensitet, ca 130 i puls.
Margareta Ander:Jag svettas inte trots att jag tränar, blir röd i ansiktet av ansträngning, men svettas inte. Kan jag träna upp det?
Ola Lauritzson:För många ökar "förmågan" att svettas ju mer man tränar, så svaret är nog ja på den frågan.
Stina:Hej Ola, vad har du för tips inför semesterresan, då det vanligtvis blir mer öl och vin i solen och värmen än vanligtvis. Om man för övrigt äter endast ytterst få kolhydrater, är det ändå kört? Vilket är att föredra av dryckerna om man nu vill ta ngt.
Ola Lauritzson:Det är klart det går. Försök att utnyttja semestern till att promenera lite mer (kanske en rejäl morgonpromenad vid stranden innan frukosten?). Välj hellre vin än öl. Se till att sova ordentligt. Men glöm inte att njuta av semestern - det är ju trots allt semester....
Anki:Hur mycket behöver jag promenera för att hålla vikten eller att gå ner? jag är 43 år och 1,77 och väger 57kg
Ola Lauritzson:Oj, det svaret beror ju helt på hur mycket och vad du äter... Som tumregel kan du räkna med att en mils promenad eller jogg förbränner ungefär 1000 kcal (inkl efterförbränning). Ett kilo fett innehåller ca 9000 kcal...
Me:Hej, jag funderar hur jag skall lägga upp min träning om jag vill få en toppkondition till september. Jag har ett löpband som jag vill nyttja till detta. Hur bra kondition kan jag få till september om jag nu har undermålig?
Ola Lauritzson:Försök varva intensiv träning, dvs intervaller, med långa pass. Det är bästa kombinationen. Även om löpband är bra för pulsen, glöm inte att det är lite annorlunda att springa utomhus eftersom du involverar fler muskler (för att ta dig framåt - löpbandet gör ju en del av det jobbet).
Frida:Hur får hjärnan sitt med GIdiet? Kolhydrater sägs ju vara hjärnans bränsle.
Ola Lauritzson:Det stämmer. Och även om du minskar mängden kolhydrater så är det i princip omöjligt att undvika dem helt (och inte heller önskvärt). Grönsaker är en utmärkt källa. Skulle du - mot förmodan - inte få i dig tillräckligt med kolhydrater så omvandlas fett till sk ketonkroppar som påminner om kolhydrater och används som reservbränsle till hjärna, muskler och organ.
Bibbi:För många år sedan gick jag ner 25 kg med GI-metoden, men har nu p.g.a. sjukdom gått upp en del. Vill åter börja med GI, men hur är det, kan man äta fullkornspasta eller inte?
Ola Lauritzson:Jo, en balanserad GI-kost kan du äta en mindre mängd pasta (det är faktiskt inte så stor skillnad på vanlig och fullkorn ur GI-synpunkt). Vill du däremot ha riktigt snabba resultat så rekommenderar jag dock att du helt avstår under ett par veckors tid för att därigenom öka fettförbränningen i kroppen. Jag kallar det för att göra en Rivstart.
Monica Carlberg:hej, min vuxna son ska cykla Vättern runt. Förra året blev han jätteförkyld efter loppet. Kan han förbereda immunförsvaret innan loppet och ladda upp med speciell kost för att klara sig bättre?
Ola Lauritzson:Vid kraftig ansträning tröttas alla kroppsfunktioner ut, däribland imunförsvaret. Ladda med rejält av vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och kolhydrater innan passet och efter passet. Det är bästa sättet att förbereda sig.
Vega:Är hjärtopererad och har även hjärtsvikt och en sviktpacemaker och är även gluten intolerant Hur gör jag att gå ner i vikt har vägt 58 kg nu visar vågen 71 kg För att mitt hjärta ska må bra så bör jag går ner till ca 58 kg Hjälp mig /tack
Ola Lauritzson:Jag tycker du ska läsa på om GI-metoden och följa de råden och recepten som finns i många böcker eller på nätet. Det är bra både för hjärtat och vikten.
Pirkko jacobsso:Jag har sprungit i många år. Men tappat lusten lite grann. Cyklar till jobbet och kör spinning vintertid. Ska man ta bort mycket av kohydraterna det är ju ändå kroppens bensin? Jag är 45 år kroppen kanske börjar att gå på sparlåga, så jag inte behöver kolhydrater så mycket. Jag känner mig så vilsen i detta.
Ola Lauritzson:Det är egentligen bara om du inte rör så mycket på dig eller har övervikt som jag rekommenderar att begränsa kolhydraterna i kosten. I ditt fall låter det ju som du verkligen håller igång ändå (även om du är trött på att springa).
Britta:jag cyklar till jobbet varje dag sedan 90-talet, ca 1 timme om dan. Jag simmar 1 timme ca 3 dagar/vecka. Jag äter inget sött, bullar, kakor tårtor. Jag kan ibland dricka för mcket vin. Jag har gått ner 20 och 10 kilo i två vändor hos viktväktarna, jag kan kostprogrammet. Jag tycker mycket om ost, bröd, smör och kan förstå att det är mitt problem. Jag är fortfarande fet! Vikt 69 kg och 164 lång!Finns det någo mer att göra??
Ola Lauritzson:Öka mängden protein som både bättar bättre och ökar kroppens förbränning. Och försök hålla dig helt från bröd under några veckors tid. Jag tror att dessa små förändringar kommer att ge bra resultat.
Nils-Erik:Jag gillar havregrynsgröt med mjölk (inget mer) till lunch. Är det förenligt med fas 1 & 2, och har det betydelse vilken fetthalt det är på mjölket?
Ola Lauritzson:Nje, havregrynsgröt har hyggtligt GI och bra näringsvärde. Men just under den strikta fasen blir det lite för mycket kolhydrater för att fettförbränningen verkligen ska gå i raketfart.
Eklund:Hej! Jag vill framhålla inlinesåkning som träningsmetod. Verkligen roligt och givande! Håller du med? I övrigt: Vad har du för tips för att öka intensiteten, dels i form av träningsmetoder men också knep för att orka pressa sig?
Ola Lauritzson:Säkert väldigt bra med inline! För att öka intensiteten testa att ta tid på vissa sträckor, tävla mot dig själv eller andra. Eller följ det sk norska intervallpasset som skidlandslaget gör: 4 min superintensivt, 3 min lugnt, 4 min superintensivt, 3 min lugnt. Håll på i tot 25 min.
Anita:Vilket bröd är att föredra ur Gi syn
Ola Lauritzson:surdegsbröd bakat på råg.
Lisa:Hej! Grattis till ditt fina resultat på maran!! Jag går varje morgon före frukost men det blir inte mer än ca 35 minuter. Kan jag ändå räkna med en viss viktnedgång även om inte kroppen hinner komma igång riktigt? Dricker sen en proteindrink och äter ca en timme senare.
Ola Lauritzson:Låter som en mycket bra start. Vill du öka intensiteten så kan du börja jogga samma tid eller testa handvikter under promenaden...
Nina:Hur ska jag kunna få bättre kondition utan att gå ner i vikt? Jag är 167 cm och väger 50 kg så där finns inte ett hg att förbränna.Hur skall jag äta för att orka motionera? Till saken hör att jag har en kronisk lungsjukdom samt att jag inte tål mjölk, så några energi-och näringsdrycker är inte aktuellt. De innehåller alla mjölk. Vi magra som kämpar åt andra hållet finns aldrig med i den här typen av program och vik kan faktiskt ha lika mycket problem, men åt andra hållet.
Ola Lauritzson:Vet att många efterfrågar fler tips att gå upp i vikt. Öka portionsstorleken. Ät ofta och kombinera med protein, kolhydrater och naturliga fetter. Se till att få i dig många kalorier och försök styrketräna för att samtidigt öka muskelmängden - för att gå upp i vikt. Effektiv styrketräning är även bra för konditionen eftersom du ökar hjärtkapaciteten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".