På med gympaskorna.
Livsstil

Öka fettförbränningen - så gör du

Många upplever att de bantar och tränar flitigt och sliter hårt med strikta dieter vecka efter vecka och ändå står vågen still och vägrar envist att peka neråt.

Att öka kroppens fettförbränningsförmåga är nyckel för att gå ner i vikt.

I P4 Extra förklarar Ola Lauritzson hur du går tillväga. Intressant nog gäller motsatsen till fettförbränningsträning.

Gå bort fettet

När du rör på dig använder kroppen både kolhydrater som fett som bränsle. Ju mer intensivt du tränar – desto större andel av energin kommer från kolhydrater, från den så kallade glykogenreserven.

När du sprintar är det 100 procent kolhydrater som förbränns. När du promenerar i rask takt kommer ungefär hälften av energin från fettreserven.

Så vill du fettförbränningsträna är det långa, lågintensiva konditionspass som ger bäst resultat. Men det gäller att hålla på ganska länge. Först efter 30 minuter börjar du få märkbara resultat.

Och håller du på längre än en timme får du ytterligare en välkommen bonus – den så kallade efterförbränningen triggas igång. Det innebär att kroppen fortsätter att bränna fett i högre omfattning än vad den normalt gör i vila. Efterförbränning kan pågå under mer än ett dygn och mängden energi, fett, som du förbränner kan till och med vara högre än vad som förbrukas under själva träningspasset.

Maxa träningen för att öka fettförbränningen

Vill du däremot öka kroppens fettförbränningsförmåga är det en annan träningsform som gäller. Nämligen motsatsen till de långsamma konditionspassen: maximal intervallträning!

När du anstränger hjärtat och musklerna ökar syreupptagningsförmågan samtidigt som det sker förändringar på muskulär nivå. Muskelcellernas förbränningsstationer där fett och kolhydrater omvandlas till energi, mitokondrierna, ökar, precis som antalet kapillärer.

Resultatet är att du kan träna på en intensivare nivå och samtidigt öka fettförbränningen. Du skjuter alltså på brytpunkten mellan kolhydrats- och fettförbränning. Och där ligger nyckeln för att blir riktig fettförbränningseffektiv på lång sikt.

Kombinera lågintensivt med högintensivt

Slutsats: en kombination mellan intervallträning, där du tar ut dig till max och långa konditionspass är det allra bästa om du vill gå ner i vikt genom träning.

Härliga GI-recept

6 snabba GI-tips

Räksallad med ägg och grönsaker. Foto: Scanpix

Undvik kolhydratsfällan - undvik helt vetemjöl, socker och majsmjöl.

Sov ut och och stressa lagom - minst 7 timmar sömn hjälper dig att bekämpa sockersuget

Ägna mer tid åt att laga mat - Planera ditt ätande. Vet du att du ska äta om några timmar och vad kan du se fram emot är det och lättare skippa fikat däremellan.

Ät protein vid varje mål - fisk, ägg, kyckling och kött håller dig mätt och ökar fettförbränningen.

Ät regelbundet - håll blodsockerkurvan i schack genom att äta var tredje timme och

Rör på dig - En rask promenad på morgonen, efter en kopp kaffe och innan frukosten, är utmärkt för fettförbränningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".