1 av 2
Drottning Silvia i kamédiademet på sin bröllopsdag med kungen, 19 juni 1976. Foto: Scanpix.
2 av 2
Prinsessan Lilian i sitt diadem på Nobelbanketten 2003. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Diademspekulationer: Tarras-Wahlberg ger sig in i diskussionen - och jag har ett förslag

För de som kikade i tidningarna i helgen som gått så kunde man i Dagens Nyheter bland annat läsa en ”hovduell” med Elisabeth Tarras-Wahlberg och Ebba von Sydow som är sina kanalers respektive dragkrokar i bröllopssändningarna. Den förre hovmarskalken passade då bland annat på att tippa vilket diadem Victoria ska bära på lördag.

När reportern Eva-Karin Gyllenberg frågade Tarras-Wahlberg om hon tror att kronprinsessan kommer att välja det mycket speciella kamédiademet på sin bröllopsdag, som både drottning Silvia och kungens systrar Désirée och Birgitta burit, så blir svaret efter lite eftertanke nej.

– Hon skulle kunna göra det för att hon är intresserad av att bevara traditionerna. Samtidigt undrar jag om hon inte skulle avstå för att markera skillnaden mellan sitt bröllop och drottningens. Visserligen ska hon också bli drottning, men det är skillnad eftersom Victoria blir regent, svarade hon.

Får jag komma med ett förslag? Om kronprinsessan inte tänker bära kamédiademet, vilket länge varit det tippade bland så kallade hovexperter och annat folk, vad sägs om att låna prinsessan Lilians tvåradiga lagerbladsdiadem?

Vi vet ju alla vilket speciellt förhållande ”auntie Lilian” har till kungabarnen och drottning Silvia, som hon kallat sin bästa vän, och nu när den snart 95-åriga brittiskfödda prinsessan inte kan vara med på den stora dagen så behöver det inte betyda att hon inte kan vara med på något sätt alls.

Genom att låna Lilians diadem, som prins Bertil ärvde efter sin mor kronprinsessan Margareta, så skulle kronprinsessan Victoria hylla prinsparet Bertil och Lilian samtidigt som det blir en historisk koppling till sin mycket omtyckta farfars mor Margareta.

Dessutom bar ju kronprinsessan en brosch som hon fått i gåva av prinsparet för många år sedan då förlovningen eklaterades i februari 2009. En naturlig forsättnng på hyllningen skulle det alltså bli med diademet på hjässan när hon skrider in i Storkyrkan på lördag.

Vi hörs.

Sofia.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista