1 av 5
Övning i Storkyrkan, kronprinsessan Mary och kronprinsessan Mette-Marit. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
2 av 5
Övning i Storkyrkan, prinsessan Catharina-Amalia. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
3 av 5
Övning i Storkyrkan, prinsessan Ingrid Alexandra, prinsessan Catharina-Amalia och Vera Blom. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
4 av 5
Övning i Storkyrkan, Kronprinsessan Mette-Marit med prinsessan Ingrid Alexandra. Foto: Lise Åserud/Scanpix.
5 av 5
Gäster vid Grand Hôtel. Prinsessan Märtha Louise, Ari Behn, prinsessan Máxima, prinsessan Catharina-Amalia och prins Willem-Alexander. Foto: Marc Femenia/Scanpix.

Kungligheter anländer i Stockholm, brudnäbbar övar i kyrkan, hovet berättar detaljer

Idag torsdag har många av de kungliga gästerna anlänt till Stockholm. Från Norge kom kronprinsparet Haakon och Mette-Marit med dottern och brudnäbben Ingrid Alexandra samt prinsessan Märtha Louise med maken Ari Behn. Mette-Marit, som är känd för att lida av flygskräck, tog tåget från Oslo medan de andra flög.

Det nederländska tronföljarparet prins Willem-Alexander och prinsessan Máxima har också kommit tillsammans med dottern och brudnäbben prinsessan Catharina-Amalia.

Från Danmark har kronprinsessan Mary och sonen samt brudnäbben prins Christian kommit med flyg. Kronprins Frederik anslöt till sin hustru senare under kvällen, han hade varit på kungligt uppdrag i Danmark och innan dess på fotboll i Sydafrika i början av veckan.

Även ex-kung Simeon och ex-drottning Margarita av Bulgarien har setts till, likaså Prins Nikolaos av Grekland och hans fästmö Tatiana Blatnik.
 
Det har varit många besök i Storkyrkan de senaste dagarna. Även idag dök kronprinsessan Victoria och Daniel upp för att på förmiddagen ha genomgång och inspektion. Senare på eftermiddagen fick även de nyanlända kungliga brudnäbbarna tillfälle att öva på sina uppgifter när de tillsammans med sina föräldrar kom till Storkyrkan.
 
Samtidigt har hovet släppt väldigt mycket detaljer, bland annat gästlistor och namn på alla brudnäbbar. Det är annars vanligt att sådana detaljer tillsammans med annan information släpps först samma dag som de sker, men nu har man alltså valt annorlunda. Vid en pressträff idag berättade man också att brudparet valt bort fyrverkerier och önskat Krav-märkta blommor samt miljöbilar.
 
Även den omdiskuterade brudöverlämningen tycks nu ha blivit beslutat om. Kvällspressen har ju skrivit om att man skulle ha nått någon slags kompromiss om att kungen och Daniel skulle leda Victoria halva vägen var, men det dementerar överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark i tidningen dagen Dagen idag torsdag.
- Prinsessan kommer att gå fram med kungen, men den sista biten fram till altaret ska hon gå tillsammans med Daniel Westling, säger han och påpekar att det bara handlar om en liten bit som brudparet får gå tillsammans.
 
Nu ikväll hålls en privat middag på Drottningholms slott. Säkerheten och avspärrningarna är massiva och chansen för media och allmänhet att se någonting har minskat drastiskt sedan kungens liknande privata fest hölls under firandet av 60-årsdagen år 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".