Järnvägspark ett måste

Från New York rapporterar i sommar Marcus Eriksson. En järnvägspark högt över marken är hans bästa tips.

Att se och göra i New York - den listan kan göras oändligt lång. Men Sveriges Radios utsände Marcus Eriksson har här haft vänligheten att sortera fram sina tre bästa tips - take it or leave it!

1) Highline Park

En 2,3 kilometer lång park, byggd högt upp bland höghusen på en gammal avstängd förhöjd järnväg, the West Side Line. Från Gansevoort Street till ett kvarter vid västra tolfte gatan på Manhattan, och fram till tjugonde gatan.

Här kan man sitta på solstolar i trä, placerade med järnhjul på delar av den gamla rälsen och njuta av grönskan och utsikten med Frihetsgudinnan i fjärran.

2) Promenad över Brooklyn Bridge

Fånga en gul taxi, bege dig över bron från Manhattan och promenera helst kvällstid över bron och upplev atmosfären och hela stadens upplysta skyline.

3) Gaylivet och gaykulturen som omger Greenwich Village, Chelsea och East Village.

Hela priderörelsen tog sin början i Greenwich Village, med the Stonewall Riots. Här kan man besöka puben the Stonewall Inn och florera i bokaffärer och liknande prydda med regnbågsflaggor.

Här slutade också årets Prideparad i New York, som sträckte sig så att det tog fem timmar för hela tåget att passera en betraktare. I East Village, ett trevligt bohemområde, närdes konstnärer som Jean-Michel Basquiat, Andy Warhol, Keith Haring och Robert Mapplethorpe.