ONSDAG 18 AUGUSTI

Potatisbacken i Ammarnäs blir Sveriges åttonde underverk

Nu är det klart, Potatisbacken i Ammarnäs i Västerbottens län blir Sveriges åttonde underverk i den tävling som P4 extra haft på onsdagar nu i sommar.

Med 52% av rösterna vann den över de sju andra kandidaterna i tävlingen, som i den ordning de placerade sig i tävlingen var: Alphems arboretum, Fulltofta naturreservat, Lapporten i Abisko, Döda fallet i Ragunda, Thailändska paviljongen, Stensjö by och Cirkus i Stockholm.

Nomineringen gjordes av Inger Johannesson med den här motiveringen: "Ett verkligt smultronställe är bilden på Potatis-backen i Ammarnäs. Den är ett underverk att se på och även en utsiktsplats att gå upp på. Vyerna är fantastiska att njuta av åt alla håll. På toppen finns en grillplats ordnad. Byn Ammarnäs ligger vid Gautsträsks strand. I mer än 150 år har Ammarnäsborna odlat sin potatis där. Genom att kullen är vänd mot söder fungerar den som ett värmemagasin. Förmodligen är det Potatis-backen som gjort att nybyggarna kunde stanna på denna vackra plats. I slutet av augusti varje år ordnas med en Pär-festival då den nyupptagna potatisen hedras vid Hembygdsgården. Jag som tycker att detta är ett underverk, har varit i Ammarnäs min 11:e sommar nu och ett besök vid och på Potatis-backen är ett måste."