Peter Eriksson gick med i det nybildade Miljöpartiet, ett år efter att det bildats, när han var 23 år gammal. Foto: Riksdagen.
Valet 2010

Peter Eriksson - dagens gäst hos Lotta Bromé

Efter att ha sytt ihop en sexpartikoalition efter valet 1998 blev Peter Eriksson kommunalråd i Kalix kommun och lämnade riksdagen.

Peter Eriksson är Miljöpartiets första kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen någonsin. Som kommunalråd i Kalix var han med och drev olika demokratiprojekt i kommunen, som att genomföra e-folkomröstningar och kommunala rådslag.

Under valet 2002 var väljarnas stöd i kommunen överväldigande. Miljöpartiet de gröna gjorde sitt starkaste resultat i ett kommunalval någonsin och partiet nådde 43,7% i Kalix.

Peter Eriksson har varit med i Milöpartiet sedan 1982 och var Miljöpartiets riksdagsledamot 1994-1998.

Tillsammans med Maria Wetterstrand blev han också vald till språkrör för partiet 2002.

I P4 Extra får vi veta hur Peter Eriksson tänker just nu och du har också möjlighet att höra av dig till redaktionen om du vill ställa en egen fråga till Peter Eriksson.

Bakgrund

Lars-Johan Peter Eriksson är 52 år gammal, har två syskon och kommer från Tranås i Jönköpings län. Han är uppvuxen i Strängnäs där han gick i skolan.

Fjällen och skogarna lockade honom senare till Malmberget. Han stannade och jobbade som gymnasielärare i företagsekonomi och samhällskunskap.

Erikssson bodde också sex år i fjällkanten vid Sjaunjas naturreservat där han skrev en bok om djurspårning. Resultatet finns i boken "Djurens spår".

Samtidigt fortsatte Peter Eriksson med att jobba ideellt för Miljöpartiet.

Han gick till arbetsförmedlingen en gång som erbjöd honom praktikplats på radion i Luleå. Han var där i några veckor men sedan tyckte att han inte hade tid med det och sade därefter upp sig.

I dag är Peter Eriksson gäst i Sveriges Radio hos Lotta Bromé i P4 Extra.

Fråga

P4 Extras telefonväkteri

Ställ dina frågor till partiledarna i P4 Extra:

Ring in på telefonnummer: 08 22 45 00
Mejla:
p4extra@sr.se
Glöm inte att skriva ditt namn + telefonnummer så att vi kan ringa upp dig i programmet.

#link=218266#

#link=220345#

Kuriosa:

Peter Eriksson har tillsammans med Isabella Lövin och tre kända kockar gett ut boken "Gröna recept" för godare mat. I boken blandas gröna recept med politik.

Ytterligare en bok finns signerad Peter Eriksson efter att han spårat alla Sveriges däggdjur. Resultatet finns i boken Djurens spår 1990 som han gett ut tillsammans med Åke Aronson. Ett projekt som tog fyra år att genomföra.

Peter är bra på att laga lamm, kör traktor och spelar golf.

På gymnasiet spelade han amatörteater och det är känt att han gillar att dansa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".