Richard Austadius.

Fråga juristen 28/9

P4 Extras jurist Richard Austadius svarade på frågor om ditt liv på internet och andra juridiska funderingar. Läs hela chatten här.
moderator:Nu öppnar chatten med Richard Austadius. Välkommen att ställa din fråga här.
Anders:Hej Richard Jag och min fru har tecknat gemensamt testamente, men vad kommer att ske den dag en av oss avlider med tanke på att vi båda har stora skulder till kronofogden? Kommer liv försäkring, efterlevande skydd etc. vara utmätningsbara tillgångar. Och i så fall är vårt testamente värdelöst? Tacksam för svar Mvh Anders
Richard Austadius:Hej Innan man fördelar arvet, måste alla skulder betalas, eller medel avsättas till dem. Det gäller även i ert fall oavsett testamentet. Om det är brist i boet totalt sett, ärver man inte skulder, dvs man blir inte automatiskt betalningsskyldig som privatperson. Dödsboets tillgångar skall fördelas mellan kreditgivarna, banker mfl, genom sk ackordsavtal eller konkursförfarande. Som testamentstagare kan man överta ansvaret frivilligt. Försäkringsbelopp som utfaller till förmånstagare ingår inte i dödsboet. Normalt är dessa försäkringar enligt villkor utmätningsfria. Kreditgivarna kan inte utmäta försäkringsbeloppen. Du bör kontrollera villkoren för era försäkringar.
Anna Karlsson:undrar varför får man inte ha gemensam internetbank trots att man har gemensamma konto?
Richard Austadius:Hej Det är bankens villkor för konto och internetbank som gäller. Det regleras inte i lag. Du får kontakta din bank, eller byta bank.
Inger Mellberg:Finns det inga generella bestämmelser om vad man gör med en avlidens facebook och liknande. Det är ju inte alltid man har lösenordet.
Richard Austadius:Hej Har man inte lösenordet kan problem uppstå. I regel finns kontrollfrågor som man har lämnat till sajten för att få ett nytt. Viktigt att dessa är dokumenterade. Generellt gäller att villkoren för nättjänster styr, så i vissa fall kan tjänsten avslutas automatiskt efter att de informerats om dödsfallet, och i vissa fall leva kvar. Och viktigt att upprätta korrekt juridiskt testamente om vad man vill ska ske.
Tess:Hej! Ingen fråga om Internet men om tetamente. Min fd och jag upprätta et testamente. Han säger att han inte hittar det. Kan man skriva ett nytt och det är det som gäller som man skrivit sist?
Richard Austadius:Hej Om originalet har försvunnit uppstår problem. Man kan upprätta ett nytt testamente med samma innehåll igen och det bör ni göra, eller med annat innehåll, beroende på hur ni vill att fördelningen skall vara. Det bestämmer ni själv. Vanligtvis gäller det sista testamentet, men det är viktigt att tolkningsproblem inte uppkommer. Så formuleringen är avgörande samt vad som avsetts med sista testamentet. Vanligtvis upphäver man tidigare testamente.
Anna:Hej! Tycker du att företagen som har bloggar och sånt tar tillräckligt mycket ansvar för informationen man lägger ut?
Richard Austadius:Hej Jag tycker att man kan göra mer. Det är viktigt som användare att läsa villkoren, sätta sig in i dessa, vad gäller för den aktuella tjänsten. Läsa vad som händer vid olika situationer och med den information som lagts upp. Nätföretagen bedömer jag, kan göra mera. Information kan man aldrig få för mycket av.
Eddie:Hej jag är gift sen 13 år och har ett barn med gemensamt med henne men hon hade tre barn innan vi träffades, vi skulle vilja att alla barn ärvde lika mycket av våra gemensamma tillgångar,tex vårat hus, är detta möjligt att åstadkomma
Richard Austadius:Hej Ni måste upprätta testamente och ni kan formulera det så att alla barnen ärver lika. Det finns inget hinder. Men ert gemensamma barn har alltid rätt till sin laglott från både mamma och pappa. Den delen kan barnet kräva ut efter dödsfallet enligt lagen idag efter delgivning av testamentet. Laglotten går då före testamentet. Ni bör också förordna att arvet ska vara barnens enskilda egendom. Tänkt också på att om din maka avlider först, så har hennes tre särkullbarn rätt att få ut sitt arv direkt. Ni bör kontakta jurist och se över er situation.
Anna:Jag har hört om hur sambon till en man som dött inte kunnat stänga ner hans konto - vad kan man göra i en sån situation? Kan man kräva av företaget att de ska hjälpa en?
Richard Austadius:Hej Ja, absolut. Med behörighetshandlingar (registrerad bouppteckning och fullmakter) kan man styrka att man företräder dödsboet. Därmed kan företaget inte neka en tillträde och att följa överenskommelsen mellan arvingarna. Man måste stå på sig.
Kenta:Vi har upprättat ett testamente där barnens arv blir deras enskilda egendom. Vad händer om våra barn avstår hel eller delvis till barnbarnen?
Richard Austadius:Hej Tolkningsvis blir det också enskild egendom. Men ni bör kanske förtydliga testamentet, så att det omfattar även avstående. Har man skrivit "bröstarvinge" istället för barn, blir det automatiskt så. Generellt gäller att ett avstående skall vara villkorslöst och följa testamentets villkor, eller enligt lag, om testamentet inte säger annat. Då inträder barnbarnen i den avstådda delen. Testamentet gälller då i motsvarande mån för dessa och arvet blir enskild egendom för barnbarnen.
Kenta:Följdfråga Om dottern avlider i samboförhållande och som vi skrivet enskilsd egendom hur reglerar man då att barnbarnens arv blirderas nskda egendom
Richard Austadius:Hej Ni bör ha skrivit in det i ursprungstestamentet, eller i ett tillägg. Ni kan då formulera det så att efter dotterns död, arvet skall tillfalla hennes bröstarvingar enligt lag. Och antingen har ni ett intaget förordnande om enskild egendom, eller så lägger ni till det.
moderator:Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack för era frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".