Nobelpriset 2010

Unga pristagere får årets Nobelpris i fysik

Årets Nobelpris i fysik tilldelas Andre Geim och och Konstantin Novoselov från Storbritannien.

De får priset för "banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen", ett kollager som bara är en atom tjockt.

Direkt från Kungliga vetenskapsakademin kommer Camilla Widebeck från Vetenskapsradion till P4 Extra och berättar om fysikpris vi minns.


Grafen kan få betydande roll för framtidens elektronik

Geim och Novoselov fick fram grafenet ur en bit grafit, samma ämne som finns i blyertspennor. De lyckades få fram en atomtunn flaga med hjälp av vanlig tejp och det visade sig att materialet var stabilt.

Grafen väntas spela en stor roll i framtiden, inte minst inom elektroniken. Grafentransistorer förväntas till exempel bli mycket snabbare än dagens transistorer, vilket kan ge ännu effektivare datorer. Grafen kan också göra plaster elektriskt ledande samt värmetåliga.

Grafen

Grafen är det tunnaste och samtidigt det starkaste materialet. Det leder elektricitet lika bra som koppar, men är så tunt att det nästan är helt genomskinligt. Samtidigt är det så tätt att inte ens den minsta gasatomen kan ta sig igenom.

Källa: (TT)

Unga pristagare

Årets pristagare har enligt Kungliga Vetenskapsakademien varit parhästar en längre tid.

Konstantin Novoselov

Konstantin Novoselov är bara 36 år och arbetade med Andre Geim, i dag 51 år, först som doktorand i Nederländerna, sedan följde han Geim till Storbritannien.Båda fick sin utbildning och startade karriären som fysiker i Ryssland. I dag är de båda professorer och bedriver sin forskning vid University of Manchester.

Andre Geim

Andre Geim född i Ryssland, nederländsk medborgare och alltså verksam i Storbritannien.Novoselov är också född i Ryssland och har både brittiskt och ryskt medborgarskap. Även han är i dag verksam i Storbritannien.

Källa: (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.