Nobel 2010

Nobelpriset i kemi - forskning om livräddande cellgift

Årets nobelpris i kemi går till Richard Heck, Ei-Ichi Negishi och Akira Suzuki.

De får priset "för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes".

Lena Nordlund från Vetenskapsradion medverkar i P4 Extra och berättar om vad man har för nytta av pristagarnas metod där man på konstgjord väg och i studier har visat att det går att slå ut cancerceller.

Kemipristagarna

Richard Heck
Amerikanen Richard Heck, 79 år, är verksam som professor vid University of Delaware, Newark, USA. Han doktorerade 1954 vid UCLA i Kalifornien.

Ei-Ichi Negishi
Ei-Ichi Negishi, 75 år, är japansk medborgare, men verksam som professor vid Purdue University i West Lafayette i USA. Han doktorerade 1963 vid University of Pennsylvania.

Akira Suzuki
Japanen Akira Suzuki, 80 år, är professor vid Hokkaido University i Sapporo i Japan. 1959 doktorerade han vid samma lärosäte.De tre delar lika på prissumman 10 miljoner kronor.

Källa: (TT)

Medicin mot cancer

Forskningen har lett till bättre möjligheter att tillverka förfinade kemikalier. Det handlar om kolbaserade molekyler som är lika komplicerade som de man kan hitta i naturen. Den palladiumkatalyserade korskopplingen används av forskare världen över, men kan också bland annat användas för att framställa mediciner.

Vetenskapsakademien konstaterar att behovet av komplexa kemikalier ständigt ökar. De behövs till nya läkemedel för att kunna exempelvis bota cancer eller bromsa dödliga virus. Men även inom jordbruket kan man ha nytta av denna teknik för att kunna skydda grödor. Akademien skriver att årets Nobelpristagare "har förbättrat kemisters förmåga att uppfylla alla dessa önskningar".

Källa: (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.