Nyheter

Twittrade om att begå övergrepp på dagisbarn

Första dagen på jobbet som vikarie på en förskola i Göteborg twittrade en 21-åring om att han skulle våldta små flickor. Mannen ska ha skrivit:

"Börjar halv 10. Tror jag ska våldta 6-7 unga flickor."

Därmed blev den första arbetsdagen också den sista, mannen fick nämligen omedelbart sparken, efter avslöjandet.

Stephan Demming, förskolerektor i Göteborg, berättar i P4 Extra hur skolledningen fick reda på vad som hade hänt.

Det hela startade med ett telefonsamtal från en person som varit inne på Twitter och läst ett inlägg. På skolan bestämde ledningen sig för att ta in barnen från gården.

Föräldrarna informerades och en del valde att hämta sina barn i förtid.

-Sedan ringde jag polisen och frågade om de kunde spåra meddelandet. När jag läste upp det tyckte de det var så allvarligt så de kom hit, berättar Stephan Demming som är rektor på förskolan.

Rektorn läste meddelanden och kommentarer på Twitter

Under tiden som att rektorn väntade på polisen kopplade han också upp sig mot Twitter och följde sedan meddelanden från signaturen och de kommentarer som kommit som svar.

-Jag blev konfunderad och jag började misstänka den nye vikarien. Jag berättade för polisen om det när de kom och de höll ett förhör på plats, berättar rektorn för P4 Extras reporter.

Skyller på skämt och jargong

Till polisen har mannen gett en förklaring till det han skrivit och hävdar att det är ett skämt och en jargong.

-Men han har nu förstått hur allvarligt det här är och sagt till mig att det är åt helsiki, säger Stephan Demming.

Polisen i Göteborg utreder ärendet. Mannen misstänks för olaga hot mot grupp.

Så fungerar Twitter:

Twitter är en social nätverkssida och mikroblogg som möjliggör för användare att uppdatera sin webbdagbok och läsa andras uppdateringar liksom på Facebook som är en motsvarande plattform.

Uppdateringarna visas på användarens profilsida och skickas till andra användare som anmält intresse att motta dem. Avsändaren kan välja att endast visa sina uppdateringar för sina godkända kontakter men obegränsat utdelande är standardinställning.

Användarna kan använda sig av textinlägg som består av högst 140 tecken och det finns flera miljoner registrerade konton i hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".