Nobel

Nobelpriset i litteratur till Mario Vargas Llosa

Den peruanske författaren Mario Vargas Llosa får årets Nobelpris i litteratur "för sin kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag".

Mario Vargas Llosa slog igenom internationellt med romanen "Staden och hundarna" 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Mario Vargas Llosa

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen Staden och hundarna 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Vargas Llosa är sedan mitten av 70-talet invald i den peruanska akademien och sedan 90-talet även i den spanska. Han har även undervisat och föreläst vid en rad universitet världen över. Han har också gjort sig känd som en framstående essäist och journalist.

Vargas Llosa  har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima.

Källa: (TT)

Böcker av Mario Vargas Llosa

Bland hans andra kända verk kan nämnas - "Kriget vid världens ände" och "Bockfesten".

Ett stort antal av Vargas Llosas verk finns på svenska. De senaste, bland dem "den Stygga flickans rackartyg" och "Paradiset finns runt hörnet", har översatts till svenska av Peter Landelius och har getts ut på Norstedts förlag.

Källa: (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.