Karin Adelsköld. Foto: Ronnie Ritterland
Lilla webbskolan del 3

När gjorde du en backup på din dator senast?

Handen på hjärtat. Har du koll på vad som händer med dina filer, foton och sparat arbete på datorn om den kraschar.

Var tar dina bilder vägen om du blir av med datorn?

Del 3

I lilla webbskolan del tre med Karin Adelsköld tror vi på P4 Extra att du kommer att ändra dig. Ta chansen att från grunden lära dig hur du kan gå tillväga för att ta hand om innehållet på din dator.

Många har aldrig gjort en backup det vill säga en säkerhetskopiering på datorn. Och andra känner kanske att det inte ens är mödan värt.

Varför göra backup?

Man ska alltid göra en säkerhetskopia av innehållet man har i datorn. Dels för att datorn som hårdvara faktiskt kan gå sönder och för att det finns risk att du helt enkelt kan bli av med den.

Datorn blir snabbare

Även för den som känner att de inte har särskilt viktiga saker sparade på datorn så är en backup lönsam.

Många tunga program och filer tar upp plats. Då är det bättre att kopiera över dem till annan plats så blir din dator dessutom snabbare.

Backup med extern hårddisk

Vanligast i dag är att man har en extern liten hårddisk som man kopplar in i sin dator. Det är väldigt enkelt och smidigt.

Backup med CD och DVD och USB-sticka

Många använder fortfarande DVD eller CD som de bränner ned eller usb-sticka. Nackdelen är att de oftast inte har tillräckligt med minne och många har i dag mycket bilder som oftast är tunga.

Backup på nätet - lagra online

Men dessvärre håller varken CD eller DVD hur länge som helst. Istället är det senaste att man använder sig av en webbtjänst och alltså sparar eller säkerhetskopierar ute på Internet och gör en så kallad onlinelagring.

Nyfiken på fler av Karin Adelskölds webbtips - kika in på

Ajabaja:

Tänk med plånboken: Lägg inte massa pengar på att köpa en enorm hårddisk om du inte behöver det. Men att köpa en för liten blir också dyrt, då måste du köpa en till ganska snart.

Köp inte grisen i säcken: Kolla igenom avtalen om du väljer onlinelagring - vissa har avtal som har långa uppsägningsperioder eller som löper vidare utan att du märker det.

Förvaring är A och O: Bränner du på CD eller DVD förvara skivorna på ett torrt och varmt ställe. Skivorna förstås lätt.

Glöm inte: Om du bloggar, glöm inte göra en backup på din blogg. Alla webbhotell och bloggverktyg har väldigt enkla sätt att göra det på nuförtiden.

Länktips: #link=226071#

Tips - köpa hårddisk:

Minnet är viktigast: Ska du köpa en extern hårddisk så kolla upp och jämför priser. Viktigast är att ha rätt mängd minne.

Är du en vanlig användare bör du ha minst 500 GB-minne. Men diskarna på 1 tera bite (1000 giga bite, alltså på dubbelt så mycket) kan du få för nästan samma pris så det är helt klart värt att satsa på.

Livslängd: Tänk på att en hårddisk heller inte håller hur länge som helst. Helst ska man byta även den externa disken var 4:e år. Och även en hårddisk ska skötas. I dag finns stöt- och fukttåliga hårddiskar som klarar lite spillt kaffe.

Tips - lagra online:

Säkerheten viktigast: Väljer du att lagra online tänk på att välja en tjänst som är säker. Det kollar du genom att se recensioner eller välja stora kända märken.

Slipp göra jobbet själv: Fördelen med onlinelagring är att du installerar ett program som sedan sköter allt. Även själva uppdateringen. Du kan dessutom komma åt dina dokument var du än är. Och idag är det väldigt säkert.

Måste vara online: Nackdelen är att du måste ha internetuppkoppling för att det ska fungera och att själva tjänsten kan ha driftstörningar. Då kommer du inte åt något och kan heller inte göra en bakut.

Gör backup till en vana: Spara varje söndagskväll eller det första du gör när du kommer till jobbet måndag morgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".