1 av 3
Frank Andersson. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
2 av 3
Frank Andersson, Stockholm, Sverige,1999. Foto: Ingvar Karmhed / Scanpix
3 av 3
1977 - Frank Andersson höjer näven efter att ha vunnit finalmatchen i VM-brottningen i Göteborg. Foto: Scanpix
Dagens gäst

Frank Andersson: "Jag var nog inte så snäll alltid"

Frank Andersson är brottaren som varvade sin framgångsrika idrottskarriär med ett ganska spektakulärt partyliv. 

-Jag var en egoistisk motherfucker, men jag tror det behövdes för att  motivera mig i brottningen, säger exbrottaren Frank Andersson till Lotta Bromé i P4 Extra.

Nu har Frank för länge sedan lämnat brottarkarriären. Just nu är han aktuell med en självbiografisk bok, "Sanningen om lögnerna". Men titeln till trots säger Frank i P4 Extra att det inte är en bok skriven för att få upprättelse.

Men han vill berätta. Bland annat vill han berätta om sin pappa som försvann i unga år. En dag så gick han rakt ut genom dörren utan minsta förklaring. Pappan kom sedan inte tillbaka på flera år.

Händelsen fick sedan en förklaring långt senare i livet och Frank säger i P4 Extra att han nog aldrig riktigt kunnat förlåta sin far.

Kluven i sin roll som kändis

Oavsett om energin kom från faderns svek eller inte så gick brottarkarriären bra. Frank Anderssons är trefaldig världsmästare i brottning. Under slutet av 70-talet och början av 80-talet gjorde han en idrottskarriär som fick uppmärksamhet i hela världen.

Men tiderna som brottarkändis kantades också av osäkerhet. Frank var kluven inför rollen i rampljuset och började leva ett allt hårdare partyliv parallellt med träningen.

På ytan var han hård. Sprit, sex brudar ständigt återkommande ingredienser i tillvaron.

Sprit, sex och kvinnor

Men Frank mådde inte bra och allt skulle snart komma att ställas på sin spets. En kväll i Göteborg höll det på att gå långt över gränsen.

Det dracks en del alkohol och det var inte alltid roligt att leva. Osäkerheten hade tagit över mer och mer nu och gränserna för vad som var fest och rent vansinne hade suddats ut.

Med döden i sin hand

Vid ett tillfälle ska Frank ha suttit med ett gäng och spelat rysk roulett i en lägenhet i Göteborg.

Frank blev den som slutade med en laddad revolver i handen och pressen från de andra att trycka av.

-Vi spelade om pengar. Vi hade väl lagt in en insats på femtusen kronor var och den dubblade jag. Så jag var helt enkelt den som skulle bli tvingen att trycka av först.

Det var ingen som följde efter i spelet efter att Frank fört mynningen mot huvudet och tryckt av. Den omgången slutade där. Frank gick därifrån med pengar i fickorna han tjänat för att för en sekund sätta sitt eget liv på spel.

I dag befinner han sig på en helt annan plats i livet. Hör Frank Andersson beräta mer i P4 Extra.

Frank Andersson

Tillsammans med bland andra Ingemar Stenmark och Björn Borg var Frank Andersson en av de kända 56:orna.

Under sin karriär tog han bland annat tre VM-guld, fyra Em-guld, tolv SM-guld, Bragdmedaljen 1977 och ett OS-brons i Los Angeles 1984.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".