Pyttipanna och ris serverat i en skolbespisning Foto: Roger Vikström / Scanpix
Nyheter

Pär ska testa 100 skolkök på ett år

Skolmaten brukar det ofta skällas på. Antingen är det torr fisk, sönderkokt potatis och trist brunsås på menyn.

Men hur illa är det egentligen? Och finns det överhuvudtaget bra skolmat?

Pär Bergkvist testade tidigare lyxkrogar med Michelinstjärnor, men har nu under ett års tid smakat sig igenom 100 skolkök i Sverige.

-Skolmaten är som värst när den har fått åka bil länge och sedan värmts upp i ett kök och serveras i en skitig matsal, säger Pär Bergkvist till Lotta Bromé i P4 Extra.

Eleverna får säga sitt

Elevernas betyg på skolmaten vägerockså in i slutbetyget. Men förutom smak så utvärderar Pär också miljö, mottagande, logistik och variation på menyn.

-Det skiljer sig från skolmatsal till skolmatsal. På vissa skolor har eleverna möjlighet att välja på olika maträtter och på andra skolor är det enbart ett enda alternativ som bjuds, berättar Pär Bergkvist för Lotta Bromé i P4 Extra.

I Pärs blogg kan du läsa mer om de enskilda betyg han satt på de olika skolornas utbud av mat i landet.

Fråga

Pär Bergkvist

Namn: Pär Bergkvist.
Ålder: 40.
Familj: Fru Emma och fyra döttrar i åldrarna 0-12 år.
Arbete: Copywriter.
Född: I Stockholm, men bosatt utanför Helsingborg.
Intressen: Förutom mat; kommunikation i alla dess former.

#link=226312#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".