Lilla webbskolan del 4

Gå på banken på nätet - hur säkert är det?

3:36 min

Fixa en enklare vardag. BankID är en e-legitimation som gör att du kan logga in och sköta alla dina bankärenden från där du befinner dig.

Allt du behöver är att du har en dator till hands.

Del 4

Om du fortfarande traskar ner till banken varje gång det ska betalas en räkning kan det vara dags att skaffa sig ett bankID.

I lilla webbskolan med Lotta Bromé och Karin Adelsköld får du handfasta tips på hur du går säkert tillväga för att göra vardagen på nätet lite smidigare.

BankID - så funkar det

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för banker och andra företag att identifiera att du är du på nätet.

Med hjälp av bankID kan du logga in och sköta alla dina bankärenden från där du befinner dig bara du har en dator till hands.

E-legitimationen är lika personlig som ett fysiskt körkort eller ID-kort i vanliga livet.

Men du kan också använda bankID för andra ärenden hos Försäkringskassan, CSN eller Adressändring.

Men är det säkert då?

Bankernas system är oerhört säkra nu för tiden. Viktigare för dig som privatperson är att kontrollera att din dator är säker.

Gardera dig genom att se till att du har ett uppdaterat virusskydd. Och tanka aldrig hem filer från okända sajter.

Och viktigaste regeln av allt - ge aldrig ut dina koder till någon!

Olika sorters bank-ID

Du kan använda ett bankID på tre olika sätt. Innan du bestämmer dig fundera över vilket sätt som passar dig bäst.

1, BankID på fil - du laddar ner en fil från din internetbank och sparar sedan filen på din dator.

2, BankID på kort - du sparar ditt bankID och lagrar det på ett kort. Du loggar in genom att slå in en kod i kortläsare. Kortvarianten kan du få både i form av en bankdosa eller utan.

3, BankID i mobilen - du får hela din e-legitimation knuten till ett mobilnummer. Den här tjänsten kostar olika beroende på vilken operatör och bank du har.

Tips:

Välj samma bank: Skaffa Bank-ID från den bank du har i dag. Då kan de också hjälpa dig om du har frågor eller får problem.

Håll koll på bäst företiden: Bank-ID som fil gäller bara i 12 månader, sedan får du ladda ner ett nytt. Tiden går snabbt, kolla alltid hur länge du haft ditt bank-ID om det inte fungerar!

Alla ska ha ett eget bank-ID: Om ni är flera i familjen som använder tjänster behöver ni ha var sin e-legitimation. Men det går bra att spara flera e-legitimationer i samma dator eller på samma USB-minne.

Läs mer: #link=227399# kan du se hur det fungerar, testa hur man använder bank-ID och få hjälp med att felsöka om det inte fungerar.

Länktips:

#link=227401#

#link=227402#

#link=227404#

#link=227405#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista