Dagens gäst

Jojje - "slumpen styr livet, det är rätt häftigt"

18 min

Dagens gäst har vunnit stor respekt inom musikvärlden både när han gjort barnlåtar i Sverige och när han spelat med världskända artister i USA.

Georg "Jojje" Wadenius är gitarrist och aktuell med sitt nya soloalbum "Reconnection" och han tror på ödet.

-Helt plötsligt behöver man något och så finns det plötsligt där, det är rätt häftigt faktiskt säger Jojje Wadenius i intervjun med Lotta Bromé i P4 Extra.

Alltid svart med en strimma vitt

På nationaldagen 2003 på Stockholms stadion när bandet Kent hade sin vita konsert, var hela publiken motsvarande 30 000 fans klädda i vitt och alla medverkande likaså. Jojje var där och spelade och det sägs att han var den ende som var klädd i svart.

Jojje Wadenius är dagens gäst i P4 Extra, alltid svartklädd, alltid med en strimma vitt i håret.

-Mitt vita stråk i håret är ärftligt, jag min pappa och min syster har det.

Projekt ihop med Kleerup

Den nya plattan "Reconnection" har Jojje Wadenius producerat tillsammans med Andreas Kleerup.

Förutom de två artisterna så medverkar många av våra svenska mest kända artister som Abba-Frida, Nina Persson, Peter Jöback, Nicolai Dunger med flera.

Samarbetet med Kleerup inleddes när Jojje för två år sedan träffade Kleerup under Polarpriset.

-Jag visste inte att vi skulle jobba ihop först då, men vi fick jättebra kontakt och det kändes rätt från början, säger Jojje Wadenius i P4 Extra.

Barnvisor och Kalles Klätterträd

Ägget är en av Jojjes absoluta favoritlåtar.

-Den är helt vanvettig men ungarna gillar den och spelar jag den för barn så sjunger de och nynnar med direkt, säger den 65-åriga musikern till Lotta Bromé i P4 Extra.

Turnélivet i USA

Jojje Wadenius tillhörde under sina år i USA en av New Yorks mest anlitade gitarrister. Han har också spelat med riktiga världsstjärnor som bland andra Simon & Garfunkel, Roberta Flack, Aretha Franklin, Marianne Faithful, Paul Simon bara för att nämna några.

-Men att spela musik med rätt folk handlar om att träffa rätt kontakter och hur man umgås och snackar i ihop, berättar Jojje i P4 Extra.

Ödet får styra - men Jojje styr också sitt eget öde

Han säger att  han själv är av den uppfattatningen att det som mycket av hans musikaliska liv och karriär har styrts av är slumpen eller rena tillfälligheter.

-Det har passat in nästan varje gång. Helt plötsligt behöver man något och så finns det plötsligt där, det är rätt häftigt faktiskt säger Jojje Wadenius i intervjun med Lotta Bromé i P4 Extra.

Jojje Wadenius har fyllt 65 år men håller fortfarande högt tempo. Pensionärsåldern är inget som får honom att sänka farten.

-Vadå, jag jobbar precis lika mycket som vanligt om inte mera nu säger Jojje Wadenius och skrattar lite, till Lotta Bromé.

Mer om Jojje i P4 Extra:

Anni Frid Lyngstad och Jojje Wadenius. Foto: Scanpix

#text=4014427#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista