Carl Jans vintips och vinskola

Druva, område, årgång - lär dig tyda vinetiketten

5:57 min

Vad står det egentligen på vinetiketten. Vissa vinländer gör det svårare för konsumenten än andra med alla regler och klassifikationer. Det är inte alltid glasklart att tyda hur man läser sig till innheållet på vinflaskan.

Nästan varje land har sitt eget system för att klassificera viner i olika nivåer. I P4 Extras vinskola med Carl Jan och Lotta Bromé får du lära dig skillnaden mellan de olika länderna.

Bara området skrivs ut på franska viner

I Frankrike och till viss del Italien brukar man oftast bara skriva ut vilket område vinet kommer ifrån och sedan är det upp till konsumenten att veta eller själv ta reda på vilka druvsorter vinet är gjort av.

Druvsorten viktig på framsidan i USA och Australien

I till exempel Australien eller USA däremot ser man nästan aldrig ett vin utan att druvsorten står tydligt utmärkt på framsidesetiketten då det för dem ses som mer intressant vilken druva vinet är gjort på än var de kommer ifrån.

På franska etiketter kan man även i vissa appellationer, vinområden, finna beskrivningar som premiére cru eller grand cru vilket är klassifikationer av vingårdsläget, där grand cru anses vara det bästa i de apellationer det tillämpas.

Strikta regler i Italien

På vinflaskor från Italien kan man ibland hitta tillägget Classico efter områdets namn. Detta tillägg gör att reglerna för hur vinet får göras blir ännu striktare än om det "bara" stod det vanliga DOC eller DOCG namnet som de klassificerar vinerna efter.

Låt måltiden blomma

Soppa med kikärtor, potatis och chorizokorv.

Ladda hem ett rykande hett recept på kikärtsoppa:

#fil=9199#

Vinetiketter

Alsace är nästan det enda området i Frankrike där man skriver ut druvsorten på etiketten och har så gjort i alla tider.

#link=227459# har mycket bra lättförstålig information om man vill lära sig mer om olika länders vinlagstiftningar eller om hur man tyder en etikett från olika länder.

Veckans viner vecka 42

Petit Chablis Domaine Sainte Claire nummer 5588 på Systembolaget

Petit Chablis i namnet på detta vin står för att det är gjort i angränsning till området Chablis i Frankrike. I detta område gör man precis som i Chablis sina vita viner på chardonnaydruvan i en mycket frisk och torr stil. Det som skiljer vinerna med prefixet petit från vinerna från Chablisvinerna är att de brukar vara lite lättare och mindre koncentrerade.

Doft: Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, mineral och citrus.

Smak: Torr, mycket frisk och fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron, mineral och citrus.

Pris: 99 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12 %

2008 Zecci Classico 2008 nummer 2478 på Systembolaget

Till den smakrika soppan som ska serveras på Måltidens Dag passar ett lite fylligare vitt vin som detta från Marche i Italien. Vinet är gjort på inhemska druvan Verdicchio och har en mandelton som gifter sig fint med soppans smaker.

Doft: Fruktig doft med inslag av fat, röda äpplen, aprikos, nötter, smör och pomerans.

Smak: Torr, balanserad, fruktig smak med inslag av fat, röda äpplen, päron, tropisk frukt, nötter, smör och apelsin.

Pris: 109 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 14 %

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista