Carl Jans vintips

Veckans vinskola – öl och Beaujolais

Publicerat torsdag 18 november 2010 kl 14.43
Julöl Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /

Systembolaget lanserade på måndagen i mitten på november årets julölssortiment.

Utöver kategorin julöl bjuder de sinsemellan på en rad olika stilar. Man brukar dela in öl i två huvudkategorier, underjäst och överjäst öl.

Veckans vintips med Carl Jan och Lotta om öl som smakar som skumbananer:

1 Kommentar

Lageröl

Den underjästa är den vi känner igen som till exempel lageröl och brukar ha en framträdande beska men inte så fruktiga smaker medan den överjästa ofta är en ale och känns igen genom att de är lite fylligare och har mer komplexa smaker.

Mörk porter och ljus veteöl

Går man runt och kikar på hyllorna i butiken kan man hitta en hel del ölsorter, alltifrån mörk porter till den ljusaste av veteölar, som är gjord på just vete istället för korn som man annars gör öl på.

Ölprovning istället för vinprovning

Precis som med tema för vinprovningar kan man lägga upp teman kring ölprovningar som till exempel lageröl från olika delar av världen, spontanjästa öl, veteöl eller varför inte bara prova igenom vad alla våra små svenska mikrobryggerier har att erbjuda.

Mer om …

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler