Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Carl Jans vintips

Veckans vinskola – öl och Beaujolais

Publicerat torsdag 18 november 2010 kl 14.43
Julöl Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX /

Systembolaget lanserade på måndagen i mitten på november årets julölssortiment.

Utöver kategorin julöl bjuder de sinsemellan på en rad olika stilar. Man brukar dela in öl i två huvudkategorier, underjäst och överjäst öl.

Veckans vintips med Carl Jan och Lotta om öl som smakar som skumbananer:

Lageröl

Den underjästa är den vi känner igen som till exempel lageröl och brukar ha en framträdande beska men inte så fruktiga smaker medan den överjästa ofta är en ale och känns igen genom att de är lite fylligare och har mer komplexa smaker.

Mörk porter och ljus veteöl

Går man runt och kikar på hyllorna i butiken kan man hitta en hel del ölsorter, alltifrån mörk porter till den ljusaste av veteölar, som är gjord på just vete istället för korn som man annars gör öl på.

Ölprovning istället för vinprovning

Precis som med tema för vinprovningar kan man lägga upp teman kring ölprovningar som till exempel lageröl från olika delar av världen, spontanjästa öl, veteöl eller varför inte bara prova igenom vad alla våra små svenska mikrobryggerier har att erbjuda.

Mer om …

Carl Jans öl och vintips

Jämtlands Julöl nummer 11382 på Systembolaget

Ett medelmörkt julöl som detta passar självklart bra till det småvarma på julbordet men även på egen hand eller till en god bit korv.

Doft: Ölet har en fruktig och kryddig doft med inslag av vörtbröd, kryddor och grapefrukt.

Smak: Fruktig öl med inslag av vörtbröd, aprikos, ljus sirap och grapefrukt.

Pris: 25,80, 500 ml

Alkoholhalt: 6,5 %

Idag är det tredje torsdagen i november vilket betyder att man släpper årets Beaujolais Noveau på marknaden. Man känner lätt igen dem i hyllan på grund av traditionen att ha mycket färglada etiketter till just denna typ av vin.

Beaujolais ligger i södra Bourgogne och man gör dessa lätta röda viner på druvan Gamay. Vinerna från Beaujolais som har namnet Noveau i sig är till för att drickas unga, gärna inom ett halvår efter att det har lanserats. Det speciella med dessa viner är att de jäser med så kallad kolsyrejäsningsmetod. Det vill säga att man jäser hela druvklasar i öppna jäskar vilket leder till att klasarna i botten krossas av de andra druvornas tyngd. Musten i botten av karet börjar jäsa av jästen på druvornas skal och koldioxiden som bildas tränger bort luften ur karet och bäddar in resterande okrossade druvor. Detta leder till att de okrossade druvorna jäser inifrån innan de spricker. Denna typ av jäsningsmetod ger vinet en mycket fruktig smak och doft men inte speciellt mycket strävhet.

2010 Beaujolais-Villages Noveau nummer 98494 på Systembolaget 

Detta exempel av Beaujolais Noveau är i en lätt och klassiskt elegant stil. Då årets skörd i Beaujolais har varit senare än den brukar har många vinbönder har det lite knepigt att hinna färdigt med vinerna innan lanseringsdagen som traditionsenligt infinner sig denna torsdag.

Doft : Vinet har en ungdomlig och bärig doft med inslag av jordgubbar, skumbanan och örter.

Smak : Smaken är ung med bäriga toner och inslag av skogshallon, skumbanan och örter.

Pris : 69 kr, 750 ml

Alkoholhalt : 12,5 %

Ölet ska skumma:

För att få ut det mesta av ölens smaker och dofter ska man gärna hälla upp det så att det blir en fin och tjock skumkrona.

Häll ölen sakta från lite höjd och vänta medan det skummar för att på så sätt bygga upp skumkronan efter hand.

Om man inte gillar att ölen skummar ska man istället luta lite på glaset när man sakta häller upp ölen, då skummar den som minst.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.