Barn, ungdoms- och manusförfattaren Ulf Stark. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
Dagens gäst - Ulf Stark

Ulf Stark har skrivit årets julkalender

"Det ska vara okej att bli rädd"
19 min

Ulf Stark är en av våra främsta och mest älskade barnboksförfattare. Förutom en imponerande mängd böcker har han skrivit pjäser, film och tv-manus. Nu är Ulf Stark aktuell med årets julkalender, "De vilda helgonen", som drar igång här i P4 nästa vecka.

Ulf stark är dagens gäst i P4 Extra med Lotta Bromé.

Skolbarnen skriver brev

I P4 Extra berättar Ulf Stark att det fanns ett tag förr i tiden då det hände att han som författare ganska ofta fick brev från skolbarn. Många gånger stod det i breven att det var skolfröken som hade sagt åt de att skriva till honom.

Ulf säger i P4 Extra att han tycker att det är oerhört värmande att få brev, eftersom det är en sorts kredit på att det han har skrivit berör andra.

-Men det sker mer och mer sällan nu för tiden faktiskt, jag vet inte vad som har förändrats, säger Ulf Stark i P4 Extra.

Föräldrar och barn är ute efter olika böcker

Ulf Stark säger också att han tror att barn och vuxna ofta är ute efter olika sorts böcker.

Själv vill han inte skriva böcker som är till enbart för ändamålet att barnen på kvällarna ska somna snabbt närföräldrarna läser högt för dem och sedan släcker lampan.

- Båda böckerna "Kan du vissla Johanna och "Min syster är en ängel" som en lyssnare skrev in och kommenterade är ju böcker som man kan bli lite rädd av, säger Ulf Stark till Lotta Bromé.

Ulf Stark

Författaren Ulf Stark tillsammans med barnboksförfattarinnan Astrid Lindgren efter att ha tagit emot Astrid Lindgren-Priset.

Ulf Stark är 66 år gammal. På Astrid Lindgrens 60-årsdag tog han emot Astrid Lindgren-Priset.

Filmatiseringen av hans bok "Kan du vissla Johanna" går varje julafton på tv - sedan 1994.

Genombrottet kom 1984 med boken "Dårfinkar och dönickar", sedan dess har han skrivit rader av barnböcker, cirka 50 titlar som översatts till över 30 språk, och flera har filmatiserats.

Dessutom har Ulf Stark skrivit film och tv- manus, bland annat till "Tsatsiki, morsan och polisen och "Herr von Hancken".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".