juö

Julen är ju snart över oss och smakar det så kostar det - julklappar, gran, mat, glögg - slantarna rinner lätt iväg!

I P4 Extra får lyssnarna tips på hur man klarar ekonomin både över jul och nyår.

Ylva Yngvesson privatekonom på Swedbank berättar i P4 Extra.

Så mycket kostar en julafton

Vad en julafton kostar skiljer sig förstår väldigt mycket från familj till familj.

Den 24 december kan kosta tusentals kronor per individ´.

Egentligen är maten inte alltid så dyr, men vi äter myket och köper tillbehör. Så i flera hushåll handlar man kanske för någon tusenlapp extra. Enligt Ylva Yngvesson kan det röra sig om summor på 4-8000 kronor i kostnad för att fira julafton för en familj på fyra personer.

Om man har en tight budget finns det flera sätt som man kan man spara in. Till att börja med kan man se över hur mycket man lägger på julklapparna.

Pengarna går till julklapparna - maten - pyntet

Ska man köpa sportutrustning och spel kan de vara en bra idåe att se sig om efter begagnat.

-Kanske kan man sälja det man redan har, föreslår Ylva Yngvesson.

Ett annat förslag är att fundera på vem man ska ge och vem man inte ska ge julklappar till.

Ylva Yngvesson föreslår också att man kan ge bort tid. De vänner som man vet ofta har brist på tid kan få till exempel barnvakt, en ledig dag i veckan, en myskväll.

Presentkort för att köpa reakläder

Vill man ge bort riktiga upplevelser som kostar pengar kan man rita ett eget presentkort och på så sätt skjuta fram utgiften. Eller ge bort presentkort som gäller när mellandagsrean drar igång.

Hållbarhet och miljö - vi har för mycket prylar

Jobba med förväntansbilden! har man det problematiskt bör man sätta sig ner o diskutera vad som är viktigt med julen för oss, ta en diskussion om att man inte kan få allting nytt, inte vara rädd för att prata om att man inte har råd med barnen - vara försiktig med utgifter kan vara en bra lärdom, samlas kring en aktivitet är viktigare

om man har det riktigt svårt - kan man undersöka om det finns organisationer som hjälper barn. Man kan låna grejer av andra familejr som förgylelr tillvaron)

- Maten då?

(begränsa, göra inköpslistor så man köper sånt man verkligen äter. Vara rädd om den mat man köper, så man inte behöver slänga. Kanske ha knytis om man är många som ses. Göra själv istället för att köpa färdiglagat - läga tid istället för pengar)

- Men det gäller att våga prata om det här i tid?

(ja ta tag i det i tid, så man klarar helger och även födelsedagar, bättre tala om för barnen hur det är än att stoppa huvudet i sanden, har tex case med föräldrar som förväntas ge stora saker även till vuxna barn som har det bättre ställt - jobba med förväntningar på föräldrar, man kan inte kräva stora gåvor)

- Julpynt är också en kostnad...

(det kan man göra som en aktivitet - göra eget pynt - även om det kostar lite så kan det ge en bra känsla av stämning)

- Julklappar då - går det att säga vad som är rimligt att lägga på julklappar?

(nej, men kanske göra en del inköp man hade gjort ändå)

- Mjuka paket?

(ja, tonårsbarn som har eget ansvar för klädinköp då är det välkommet med ngt extra)

- Ofta är det elektroniken som är dyr...

(ja det kostar speciellt om man köper nytt. En tusenlapp per mottagare är inte alls orimligt att det kan ligga på, i många fall mycket mer.)

- Ska man låna till att köpa julklappar?

(nej nej nej - är det så att pengarna inte räcker, att ta lån innebär bara att man slänger bensin på en brasa, det kan aldrig lösa ett priblem, då har du bundit upp dig ännu mer framöver)

- Det är lätt att bli osams om ekonomi - enligt en undersökning från en annan bank, Nordea, så grälar hälften av de svenska paren om ekonomiska frågor, eller åtminstone blir oense...har du några tips hur man undviker gräl om pengar?

(bra ta en diskussion tidigt om vad pengarna i familjen ska gå till, man bör bestämma vad som öär viktigt för oss, det är en diskussion man ducxkar för, jätteviktigt! göra det innan man flyttar ihop - är man alltför olika ska man undvika slå ihop sina påsar. Ekonomiska poblem får ju såna konsekvenser, det blir ett hinder, man mr sämre, påverkar relation om man ska bråka om det)

(- Enligt den underöskningen tas de flesta beslut om inköp gemensamt, men män bestämmer om elektronik och försäkringar emdan kvinnor beslutar om presenter, mat och kläder.)

På andra sidan jul då - nästa år

Spendera inte hela decemberlönen på jul och nyår, många hushåll har ekonomiska problem - man kan se över sina avtal.

I januari kan man köpa billig mat och skjuta på andra inköp för att klara den månaden, se till att använda det man har.

Redan i december räknar bankerna med höjning, lånen kommer att bli dyrare. Då kan det vara smart att se till med jämkning så att man betalar lägre skatt löpande över året.

Så om vi sammanfattar dina råd...man ska våga prata om julbudgeten i familjen så man vet vilka förutsättningar man har, våga prata även med barnen om vad de kan förvänta sig, planera vad man ska ge bort och äta, tänka på att man kan köpa begagnade julklappar och kanske sluta med att byta julklappar med andra vuxna.

TACK Ylva Yngvesson privatekonom på Swedbank

- Tack, Ylva Yngvesson, privatekonom Swedbank,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista