Filmregissören Roy Andersson i studion där han just nu spelar in film. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Dagens gäst

Roy - "Det finns för lite tålamod i världen i dag"

"Jag lider av fusk och slarvigheten, det är fientlighet mot klart tänkande"
22 min

Roy Andersson är en av våra främsta filmsregissörer.

Han är hyllad för sina reklamfilmer men framför allt för sina säregna långfilmer. Efter "Sånger från andra våningen" och "Du levande" är han nu i full färd med en ny film.

Välkommen att lyssna till dagens gäst i P4 Extra - Roy Andersson.

Roy ser för lite tålamod i världen i dag

Nu är Roy Andersson på gång med en ny långfilm som blir avslutningen på den trilogi som inleddes med "Sånger från andra våningen" 2000 och följdes av "Du levande" 2007.

Den tredje filmen heter "En duva satt på en gren och funderade över tillvaron". Och Roy verkar också vara av den åsikten att det kanske inte alltid behöver vara så bråttom. Roy Andersson är bland annat känd för att ha gjort 118 omtagningar när det gällde en reklamfilm om ketschup. Något han kommenterar i P4 Extra.

-Det är för lite tålamod i världen i dag, säger han till Lotta Bromé i P4 Extra.

Roy Andersson säger också till Lotta Bromé att den tredje filmen i den nuvarande trilogin förhoppningsvis inte heller är den sista han gör.

-Jag hoppas verkligen att det inte är den sista, men det är väldigt ensamt att skriva en hel långfilm, säger Roy Andersson till Lotta Bromé i P4 Extra.

Brodern har levt som uteliggare

Tidigare i år så var Roy Andersson med som överraskningsgäst i tv-programmet "Här är ditt liv".

När en av bröderna som haft missbruksproblem dök upp blev situationen väldigt speciell för Roy Andersson. I P4 Extra berättar han om mötet.

-Han är ett år yngre än mig och har alltid velat komma i kapp, vilket i och för sig inte behöver vara negativt, säger Roy Andersson i P4 Extra.

Av fyra bröder är det han av alla bröderna som har haft det svårast. Han har en bakgrund med missbruk och alkohol och har också levt en tid som uteliggare.

Roy Andersson berättar också att familjen har försökt hjälpa brodern men upplevt det som väldigt svårt.

-Vi har försökt hjälpa honom så gott det går. Av de som känner folk som har levt med missbruk så vet de att man försöker hjälpa med pengar och så vidare. Men man lär sig efter ett tag att det inte är rätt metod, det hjälper helt enkelt inte, säger Roy Andersson.

För Lotta Bromé berättar Roy Andersson att det senaste han hört om sin bror var goda nyheter.

-Nu har han fått en lägenhet i alla fall, berättar Roy Andersson i programmet.

Bli bekräftad, bli sedd och bli älskad

Avslutningsvis berättar Roy Andersson att han tror mycket på att livet handlar om att alla människor i slutändan vill bli sedda på något sätt. För att förklara hur han personligen ser på den driften hos människan brukar Roy Andersson citera filosof.

-Om du inte vill bli älskad, vill du bli hatad och lyckas du inte med det då vill du bli föraktad, alla människor vill bli sedda på något sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".