Journalisten Maria Ernestam debuterar som författare med boken "Caipirinha med Döden'". Foto: Scanpix / Bertil Ericsson
Dagens gäst

Maria Ernestam "Jag kan känna med häxorna"

Ernestam - "Stöd kan komma från oväntat håll"
16 min

Författaren Maria Ernestams böcker innehåller många starka kvinnor. Maria Ernestam debuterade 2005 med "Caipirinha med Döden". Sedan dess har det blivit nästan en bok varje år. Senaste romanen som kom i år heter "På andra sidan solen".

I P4 Extra berättar Maria Ernestam om vilken betydelse häxornas historia haft för henne i författarskapet och hur faderns död påverkat hennes liv.

-När man drabbas av något svårt är det kanske inte alltid de man tror som stöttar, säger Maria Ernestam till Lotta Bromé i P4 Extra.

Författarskapet en vändpunkt i livet

Maria Ernestam som är dagens gäst är frilansjournalist sedan många år tillbaka. Men numera är hon verksam som författare på heltid.

Debutboken kom för fem år sedan när Maria Ernestam var 46 år gammal.

Sjunger och dansar gärna

Vid sidan av författarskapet är Maria Ernestam också en duktig dansare.

-Om jag skulle bli tillfrågad om att vara med i tv-programmet "Let´s dance" är svaret helt klart ett ja, säger Maria Ernestam till Lotta Bromé i måndagens P4 Extra.

4000 koppar te för att skriva en bok

I Maria Ernestam senaste bok "Busters öron" dricks det också mycket te. Och tedrickandet är ingen slump utan något som speglar sig mycket i författarens egen skrivarvardag.

-Ungefär 4000 koppar te går det åt att skriva en hel bok, och då räknar jag med 10-15 koppar om dagen upphöjt till 365 ungefär, säger Maria Ernestam i P4 Extra.

Med nya boken är Maria Ernestam också aktuell i P4 Extras bokklubb. Månadens bok är Busters öron som är Marias andra roman (2006).

Maria Ernestam

Maria Ernestam debuterade hösten 2005 med ”Caipirinha med Döden”. Sedan dess har hon gett ut bland andra ”Busters öron” 2006, ”Kleopatras kam” 2007, ”Alltid hos dig” 2008 och ”På andra sidan solen” 2010.

Hon har också deltagit i flera antologier, bland annat ”Min mormors historia” 2009. Maria bor i Stockholm med sin familj. Hon har tillbringat samtliga somrar i Frillesås på västkusten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".