Många drabbas av magsjuka i dessa tider.
Nyheter

Kranvattnet sprider massmagsjuka i Östersund

5:47 min

Kranvattnet är smittkällan till den parasit som sprider sig i Östersund, uppger Östersunds kommun. Provsvaret har precis kommit och meddelats av kommunen. Men man vet fortfarande inte hur vattnet har blivit förorenat och flera tusen kan vara smittade.

-Koka vattnet för att skydda dig, råder uppmaningen från kommunens miljöchef Jari Hiltula.

Flera tusen av dem som har kommunalt vatten i Östersund befaras vara smittade av den magsjuka som spritt sig explosionsartat i kommunen på bara några dagar.

Skidåkare drabbade

Helena Ekholm är en av de drabbade. Skidåkaren är just nu i Östersund för att tävla för Skidskyttelandslaget senare i veckan.

Alla i damlaget utom två har varit sjuka. De var de enda som laddade upp på annat håll. Nu misstänker smittskyddsläkare att det är ett läckage av avloppsvatten som ligger bakom.

800 sjuka på ett dygn

På mindre än ett dygn anmälde 800 Östersundsbor att de drabbats av magsjuka.

Nu stärks misstanken om att vattnet är smittkällan - och flera tusen tros ha drabbats.

Alla som är eller har varit magsjuka på senare tid uppmanas att besvara enkäten på Östersunds kommuns hemsida. Syftet är att hitta en gemensam nämnare som hjälper till i arbetet att hitta varifrån smittan av tarmparasiten Cryptosporidium kommer.

Att så många som 800 på ett knappt dygn svarat stärker misstanken om att det är vattnet som är smittkällan, enligt smittskyddsläkare Micael Widerström:

-Antalet stämmer väl överens med det vi gissade, att det är mellan 5 och 15 procent av befolkningen som smittats.

Skidskyttar drabbade

Mellan 3 000 och 9 000 av de 50 000 som har kommunalt vatten befaras vara smittade av parasiten som orsakar svår magsjuka i form av vattniga diarréer.

Några av de drabbade är det svenska skidskyttelandslaget som är i Östersund inför de internationella tävlingarna där senare i veckan.

-Jag var sjuk förra helgen och har haft alla symptom som de har på den där listan. Det var trötthet, feber, diarré och ont i magen, säger Helena Ekholm, tidigare Jonsson.

Alla i damlaget utom två har varit sjuka. De var de enda som laddade upp på annat håll.

-Det är klart att det snackas om det i laget.

Flera av de andra skidskyttelagen har informerats av kommunen om läget och råden när det gäller kranvattnet.

Parasit i poolen?

Eftersom det inte bedöms vara någon risk att bada hemma i badkaret har kommunen valt att inte stänga badhuset och uppmanar i stället de badande till försiktighet. Däremot avråds personer med nedsatt immunförsvar från att bada.

-Det låter väl rimligt, säger Micael Widerström, men tillägger att han själv inte skulle vilja bada där i nuläget.

Och medan Östersundsborna kokar sitt kranvatten fortsätter kommunen att spåra smittkällan på flera fronter. De drabbade får svara på vilka restauranger de besökt, vilka grönsaker de ätit och om de varit utomlands. Syftet är att hitta gemensamma nämnare som pekar mot smittkällan.

Om det visar sig vara vattnet som spridit parasiten är det bara en start. Då börjar sökandet efter själva smittkällan. Cryptosporidium kommer från avföring från djur, vanligen kor eller får. Alltså är det sannolikt ett läckage av avloppsvatten som ligger bakom.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista