Nyheter

Bildt ser allvarligt på Wikileaks avslöjanden

Bildt: "Läckan försvagar diplomatin"
8:43 min

Världen över domineras medierna om Wikileaks avslöjande - publiceringen av hemliga amerikanska diplomatrapporter. Enligt uppgifter från Wikileaks så har 250 000 hemliga dokument har spridits.

Carl Bildt ser mycket allvarligt på att dokumenten läcks ut.

Han anser att det kan försvaga diplomatins ställning. I P4 Extra kommenterar Carl Bildt Wikileaks avslöjanden. Ginna Lindberg, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i USA rapporterar direkt.

"Läckan försvagar diplomatin"

Carl Bildt som är Sveriges utrikesminister är orolig för att diplomatins möjligheter i synnerhet försvagas av att Wikileaks publicerar de 250 000 hemliga dokumenten.

-Om allt är offentligt så blir det annorlunda. Det som bekymrar mig är om det kommer ut känsliga överlämningar i känsliga frågor, säger Carl Bildt till Lotta Bromé i P4 Extra.

Nedsättande ord och namngivna världsledare

En mängd av världens ledare beskrivs på ett inte alls smickrande sätt och där finns också uppgifter om att flera arabledare ska ha uppmanat USA att anfalla kärnenergianläggningarna i USA.

De flesta bedömare säger att uppgifterna inte är nya, men att man tidigare inte har sett dem på papper.

Få kommentarer från världens politiska ledare

Dokumenten som handlar om diplomatposter från USA:s 274 ambassader i världen tickar in ett efter ett på webbsidan Wikileaks.

Men än så länge har det kommit få kommentarer från världens politiska ledare.

Ett antal medier runt om i världen har haft tillgång till materialet under lång tid och har därför kunnat gå igenom det.

Bland annat beskrivs Frankrikes president Sarkozy som kjejsaren utan kläder. Tysklands Angela Merkel som okreativ. Afghanistans hamid Karzai beskrivs som paranoid.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin beskrivs som Batman och medan presidenten Medvedev liknas vid Robin.

Världsnyhet på amerikanska löpsedlar

Ginna Lindberg som är Sveriges Radios utrikeskorrespondent i USA bekräftar att det som Carl Bild också uttrycker i intervjun med Lotta Bromé stämmer överrens med hur USA ser på spridningen av dokumenten.

Wikileaks: 251 000 dokument

  • Enligt Wikileaks täcker materialet amerikansk diplomatisk korrespondens från den 28 december 1966 till den 28 februari 2010.
  • Det innehåller korrespondens från 274 ambassader, konsulat och andra diplomatiska uppdrag.
  • Totalt finns 251 287 dokument i materialet, som innehåller 261 276 536 ord.
  • 15 652 av dokumenten är klassade som hemliga, 101 748 som konfidentiella och 133 887 saknar klassificering.
  • Irak är det mest diskuterade landet med 15 365 dokument.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".