Tekniktips med Martin Appel och Karin Adelsköld

Barnen vill också ha hårda paket - stor tipslista

Barnens önskelista
9:09 min

Alla vet att hårda klappar är roligast så vi har bjudit in våra teknikexperter Martin Appel och för att få tips på bästa julklapparna. I dag är det barnens hårda klappar som står på listan.

Och bäst av allt, om du inte redan börjat köpa julklappar och vill slippa trängas i affärerna kan du .

Karin Adelskölds julklappstips för barn

Karin Adelsköld. Foto: Foto: Theresia Köhlin

Hörlurar med batterifilter
Barns öron är jättekänsliga för höga ljud och för högt ljud kan ge tinnitus väldigt lätt.  Det finns lurar som anpassar ljudet automatiskt så det inte blir för högt. Om barnen själva ändrar volymen, ställer lurarna om sig igen. Och tar batteriet slut i skyddsfunktionen slås ljudet av helt.
Pris: 600-700 kronor

Begagnad iPhone 3G
Köp en begagnad iPhone och låt barnen spela, leka och ringa med telefonen och lämna din ifred. Du kan göra bra barninställningar och blocka vissa tjänster så den blir mer barnsäker.
Pris: Från 1500 kr

Digitalkamera
Låt de minsta fota! Det finns vattentäta digitalkameror som tål stötar och sand.
Pris: Från 1000 kronor och uppåt

Smartphone
Det finns flera olika smartphones på marknaden. De flesta med Gps, WI-FI, turbo 3G och kamera  samt blixt. Skal finns i olika färger. Finns också en enklare modell X8 som är billigare.
Pris: Från 1700 kronor och uppåt

Mobiltillbehör
Lär barnen vara rädda om sina teknikprylar och det gäller framförallt mobiltelefoner! Skaffa väskor, skal, skärmskydd och snoddar som gör att mobilen de har fått håller längre.
Pris: Finns från 20 kr och uppåt

MiniPC
En billigare variant av minidator som har det mesta som behövs. De flesta har dessutom inbyggd webbkamera, färdiginstallerat operativsystem, Windows XP Home, färdiginstallerat antivirusprogram och Works. Skärmen kan vara så liten som på 10 tum och datorn väga så lite som 1,2 kilo.
Pris: Från cirka 2200 kr

Presentkort på skärmtid tillsammans
Det är kanske inte det roligaste som finns att spela spel med 11-åringen. Men det är faktiskt lika viktigt som förälder att engagera sig i spelvärlden som det är att engagera sig i fotboll eller annan aktivitet. Ge ett presentkort där du lovar att spela tillsammans eller med, eller varför inte i mot. Vill de inte att du ska vara med? Ja då får du göra om presentkortet till ett hot.

Här kan du hitta Karins klappar:

Martin Appels julklappstips för barn

Spel som styrs med kameradetektor
För några år sedan kom tv-spelet Wii. Det var revolutionerande i spelvärlden eftersom det styrs genom att vifta med en spelkontroll. Även det här spelet styr man genom att röra sig, men det krävs ingen spelkontroll utan en kamera registrerar rörelserna istället. Passar för dans eller aerobic-spel.
Pris: Från 1 200 kronor

Kul usb-minne
Många unga har med sig digitala filer till varandra eller till skolan.  Ett bra sätt att transportera dem är ett usb-minne, som är dagens motsvarighet till disketter. Usb-minnen finns med extremt många galna utseenden. Vissa ser ut som nycklar och fästs på nyckelknippan. Andra ser ut som legobitar, eller seriefigurer.
Pris: Från 50 kronor och uppåt

Mp3-bok
En bok är ju en klassisk julklapp till alla barn i bokslukaråldern. Men varför inte satsa på en digital bok i år. På Internet går det både att köpa mp3-böcker, som är en ljudbok i digitalt format. Det går också att köpa e-böcker som man sedan ska läsa i sin surfplatta, dator eller mobiltelefon. Vad sägs om att ge syskonbarnen Sunes jul?
Pris: Från: 70 kronor
#link=234792#

Youtube-kamera
Ungdomar använder mycket videosajter som till exempel Youtube, och många lägger ut sina egna filmer. Tre fjärdedelar av alla filmer på Youtube har lagts ut av människor under 25. Det finns speciella videokameror som är gjorda för Youtube och Facebook. De är små, batteridrivna - och enkla att koppla ihop med datorn. Genomsnittpriset är generellt lägre än för vanliga videokameror.
Pris: Från: 500 kronor

Här kan du jämföra priser:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".