Nyheter

Miljöbrott kan ligga bakom vattenparasiten

6:29 min

Ett miljöbrott kan ha begåtts när en magparasit hamnade i dricksvattnet i Östersund och smittade tusentals människor.

Polisen utreder nu ärendet och en förundersökning har inletts.

Om det visar sig att det är en privatperson som ligger bakom och att det är ett miljöbrott blir straffet fängelse.

Är det ett företag rör det sig om miljoner i ersättning enligt Christer B Jarlås, miljöåklagare i Östersund.

Miljonbelopp eller fängelse

Kritiken mot Östersunds kommun växer, kontrollen av dricksvattnet har inte varit tillräckligt bra. Nu har polisen gjort en anmälan, med misstanke om miljöbrott.

Enligt Christer B Jarlås kan det röra sig om ersättningssummor på flera miljoner om det visar sig vara ett företag som ligger bakom det förgiftade dricksvattnet.

-Det beror på vem som är skyldig och vilken typ utav brott. Men är det vattenverket till exempel som gjort fel blir det en företagsbot. Då kan summan ligga på allt från 5 000 kronor till 10 miljoner, förklarar Christer B Jarlås.

I och med att det i Östersund rör sig om en hel kommun med drabbade privatpersoner så menar åklagaren att det i det här fallet troligtvis rör sig om flera miljoner i ersättning.

Christer B Jarlås säger också i P4 Extra att om det däremot rör sig om en privatperson som ligger bakom att tarmparasiten spridit sig så blir straffet med största sannolikhet fängelse.

Tre månader innnan vattnet är drickbart igen

Och det ser ut som om Östersundsborna får fortsätta koka sitt dricksvatten också över julen, för även om man lyckas lokalisera var parasiten kommer ifrån kan det ta månader innan vattnet är drickbart igen.

Det finns ingen officiell siffra över hur många som drabbats av den vattenspridda parasitsmittan i Östersund.

-Vi vet att cirka 4 500 personer via kommunens webbenkät lämnat information om att de drabbats av magsjuka i någon form, säger kommunens informatör Jörgen Vikström.

Parasiten Cryptosporidium som orsakar magsjukan finns i det kommunala dricksvattnet som 50 800 personer dagligen är beroende av.

Cryptosporidium

Så här ser parasiten Cryptosporidium ut, en parasit som härjar i Östersund och orsakar svår magsjuka. Foto: Marianne Lebbad/ Smittskyddsinstitutet

Cryptosporidium är en parasit som finns hos de flesta däggdjur, framför andra nötkreatur och får. Den sprids med avföring och kan smitta via framför allt förorenat vatten eller livsmedel, som grönsaker. Infektionen kan också smitta från person till person.

Parasiten måste ha en värd, alltså ett djur eller en människa, för att överleva och föröka sig. Inkubationstiden är inte säkert känd men troligen cirka sju dygn.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

"Koka vattnet i minst fem minuter"

De höga vattenflödena kan ge hälsorisker för de hushåll som har enskilda brunnar.

Om ytvatten kommer in i brunnarna finns det risk för att personer insjuknar med magtarmsymtom, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Vid misstanke om förgiftat vatten ska man inte dricka eller använda vattnet till matlagning utan att koka det först i minst fem minuter och sedan låta det svalna långsamt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista