1 av 2
Petter Askergren är med i TV4:s nya lördagsunderhållning "Så mycket bättre". Foto: Marc Femenia / Scanpix
2 av 2
Petter och Lotta Bromé. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Dagens gäst

Petter: "De senaste åren har jag haft bröstsmärtor"

18 min

Rapparen Petter har haft smärtor i bröstet, troligen är det ett stressrelaterat problem. I en öppenhjärtig intervju med Lotta Bromé i P4 Extra på onsdagen talade Petter om att kroppen då och då säger ifrån:

-De senaste åren har jag haft bröstsmärtor i perioder. Jag har inte vetat vad det har berott på. Det har varit jobbigt, säger musikartisten Petter till Lotta Bromé i P4 Extra.

Rapparen Petter Alexis Askergren är en av landets största hiphopstjärnor.

Just nu syns han varje lördag i TV4:s succéprogram "Så mycket bättre" tillsammans med bland andra Plura, Di Leva, Lill-Babs, September, Sandelin och Berghagen.

Kreativ fas

Sedan 2007 har det gått i en rasande fart för musikartisten Petter. I P4 Extra säger Petter att han gärna går upp tidigt på morgonen och jobbar och att han mer än någonsin är inne i en kreativ fas.

-Just nu är jag mycket i studion och jobbar mycket med allting runt omkring som att skriva ny musik och arrangera och åka på turnéer.

Tufft med "Så mycket bättre"

Om "Så mycket bättre säger Petter att de låtar som var svårast att göra var Lasse Berghagens och Lill-Babs.

-Jag hade aldrig trott att jag skulle tolka Lasse Berghagen, det var svårt eftersom jag har sådan oerhörd respekt för vilka de artisterna är, säger Petter i P4 Extra.

Trivdes bäst med Plura

Under  inspelningarna av programmet så säger Petter att han tyckte om att vara med Plura väldigt mycket.

-Vi funkade bra ihop och han var väldigt enkel att vara med, säger Petter till Lotta Bromé.

Militärisk livsstil

I P4 Extra med Lotta Bromé berättar Petter att hans mamma brukade kalla honom för brandmannen.

-Jag la alltid mina kläder i en liten snygg hög på golvet så att det sedan på morgonen bara skulle vara att hoppa rakt ner i kläderna och sticka iväg. Ungefär som en brandman, säger Petter i P4 Extra.

Petter berättar också att han försöker leva sitt liv väldigt mycket efter just den principen.

-Det är väl lite militäriskt men jag trivs bra med det, säger Petter.

Texterna är som en terapi

När Petter gästade Lotta Bromé talade han också om sin pappa som drabbats av flera strokeanfall, något som inspirerat till en av låtarna på den senaste plattan. Rädslan för att förlora sin pappa är något han bearbetar genom musiken.

-Att skriva texter och musik är ju som terapi för mig. Jag är faktiskt en känslig person, samtidigt som jag kan bita ifrån precis som alla andra, menar Petter.

Vill inte uppfattas som den tuffa typen

Att Petter av många uppfattats som en tuff typ är något han känner är lite trist.

-De sista sju åren har jag ju jobbat väldigt hårt med att tvätta bort den stämpeln. Men jag antar att det har väldigt mycket med min sorts musik att göra att folk uppfattar mig så, säger Petter till Lotta Bromé.

Ryggtavlan symboliserar räddaren i nöden

Petters ryggtavla har fått uppmärksamhet för att den liknar ett helt grafittiverk. Men tatueringarna är absolut inget PR-trick säger artisten i P4 Extra när Lotta frågar hur han tänkte när han tatuerade sig.

Han menar att allt som finns där på något sätt symboliserar saker som han upplevt eller som han vill ta ansvar för och som är viktigt för honom.

-Min rygg är ett kollage för saker som varit viktiga för mig i mitt liv, där finns allt från Västerbron till Mariahissen.

Åker skidor för kärlekens skull

Petter berättar också för Lotta Bromé att han i vuxen ålder som trebarnpappa också skaffade sig ett stort intresse för skidåkning för flickvännens skull. Och han började i Vita Bergsparken.

-När jag förstod att vi skulle hålla ihop ett tag var det bara att se till att lära sig, säger Petter till Lotta Bromé i P4 Extra.

Diskografi

Petter Alexis. Foto: Janerik Henriksson

Mitt sjätte sinne - 1998
Bananrepubliken - 1999
Petter - 2001
Ronin - 2004
P - 2006
God Damn It - 2007
X-Greatest Hits/samlingsskiva - 2008
En räddare i nöden - 2010

Övrigt: Konstnären Pål Hollender har regisserat hans nya musikvideo.

Om Petter Alexis

Petter Alexis Askergren, mest känd under förnamnet Petter, föddes i Stockholm 1974.

Petter slog igenom som hiphopartist 1998, och genombrottet kom med singlarna "Mikrofonkåt" och "Vinden har vänt".

En gång i tiden jobbade Petter som diskare på en jazzklubb, men med debuten "Mitt sjätte sinne" som kom 1998 blev han Sveriges hiphopkung och sedan dess har det blivit ytterligare sju album, den senaste "En räddare i nöden" kom i april i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista