1 av 2
Glögg med tillbehör, mandlar och levande ljus. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
2 av 2
Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist. Foto: Eva Dahlqvist / Sveriges Radio
Carl-Jans vinstips

Gör din egen glögg i P4 Extras vinskola

Vinskolan med Carl Jan Granqvist
7:20 min

I dessa vinter- och adventstider är det gott med något varmt att dricka när man kommer in från kylan. Varför inte en hemmagjord glögg eller en varm alkoholfri äppelglögg.

Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé tipsar om recept på egen glögg med portvin och konjak. Och i vinskolan lär du dig om tillsatser i vin.

Låtom oss väl smaka.

Veckans vinskola - tillsatser i vin

Även om vin om mångt och mycket är en naturlig produkt finns det vissa tillsatser man ofta använder sig av i produktionen såsom.

Jäststammar, socker och syra, kanske inte ses som en tillsats i den bemärkelsen men det är något många vinmakare använder sig av för att få en jämn produkt år efter år även om skörden och kvaliteten på druvorna varit ojämn.

Svavel gör att vinet håller bättre

Om man ser till andra tillsatser är det främst svavel som man tillsätter för att vinet ska hålla och undvika efterjäsning.

Förutom svavel tillsätter man också ofta olika ämnen för att klara vinet innan buteljering så att det inte ska vara grumligt eller få slöjor i flaskan.

Slöjorna beror på att det utfälls proteiner i under jäsningen av vinet och klarningsmedlet drar ner dessa proteiner till botten av jäskaret. Man tappar sedan successivt om vinet så det bör inte vara kvar några ämnen från klarningsprocessen i det färdiga vinet. 

De flesta klarningsmedel kommer från växt- och djurriket bortsett från bentonit som är en slags lera.

Olika regler beroende på var vinet produceras

Inom EU är det tillåtet att använder sig av bentonit, livsmedelsgelatin, äggalbumin, kiseloxid, kaliumkasein samt några ämnen till vid klarning av vin. Alla viner klaras dock inte innan buteljering.

Vill man ta reda vilka klarningsmedel som har använts för ett specifikt vin kan man fråga på Systembolaget eller vinets importör.

Glöggens ursprung:

Glas med lingonglögg Foto: Jurek Holzer / SvD / Scanpix

Tradition: Det är inte bara här i kyliga norden vi har tradition att dricka glögg utan liknande drycker hittar man i en hel del av världen under olika namn.

Det varma vintet: I tysktalande länder serveras vintertid Glühwein. I engelsktalande länder kallas det mulled wine medan man i Frankrike och Schweiz kan man få vin chaud, varmt vin.  I Italien kallar man det istället vin brulé vilket är franska för bränt vin. Även i Ryssland, Polen, Rumänien och Ungern finner man liknande drycker.

Hemmagjord glögg

Glögg med mandel i glas. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Ingredienser:

  • 1 flaska kryddigt rött vin
  • 1 skvätt portvin
  • 1 skvätt konjak
  • Råsocker eller honung efter tycke och smak
  • Kanelstång
  • Kardemummakärnor
  • Kryddnejlika
  • Ingefära
  • Apelsinskal

Gör så här:

  1. Värm vinet och portvinet lätt tillsammans med kryddorna och sockret. 
  2. Låt det sedan stå och dra i några timmar eller över natten.
  3. Sila bort kryddorna och värm på igen. 
  4. Smaka av med lite konjak precis innan servering.

Veckans vintips

Äppelglögg Alkoholfri nummer 92011 på Systembolaget

Doft: Stor, kryddig doft med tydlig karaktär av äpplen, inslag av kardemumma, kanel och vanilj.

Smak: Söt, kryddig smak med tydlig karaktär av äpplen, inslag av kardemumma, kanel, pomerans och vanilj.

Pris: 24 kr, 750 ml

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".