Blåbärssoppa, russin, mandel, nötter, frukt, te. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Nyheter

Överlevnadstips i vinterkylan med Ola Skinnarmo

5:14 min

När tågen stannade i Östergötland häromdagen var passagerarna utan värme mat och dryck och dessutom fungerade toaletterna inte så bra.

-Ha med en flaska varm blåbärssoppa, när du druckit upp den och behöver pinka så pinka i flaskan så har du en värmeflaska att värma dig med om värmen försvinner där du är, säger Ola Skinnarmo i P4 Extra.

Ja kallt är det. Inte ens om man åker tåg kan man vara säker på att inte bli stående i kylan.

Packa rätt när du ska ut i kylan, även om du bara ska resa med tåg eller i bil. Var förberedd på om du fastnar och får vänta i timmar.

Äventyraren Ola Skinnarmo ger P4 Extras lyssnare sina bästa tips på hur man kan förbereda sig för kniviga situationer.

Blåbärssoppa i petflaska

En petflaska kan vara bra för mycket enligt Ola Skinnarmo. Har man en en och enhalvliters flaksa med varm blåbärssoppa så klarar man sig ett bra tag.

-Sedan är det klart att när man druckit upp den där så måste man ju pinka, då är det bara pinka i flaskan, säger Ola Skinnarmor i P4 Extra.

Äventyraren menar att man kan använda petflaskan både som toalett och som värmekälla.

-Se det som en värmeflaska, säger Ola Skinnarmo i programmet.

Lättare för killar än för tjejer

Ola Skinnarmo håller med om att det rent logistiskt kan vara svårare för tjejer än för killar att utföra manövern.

Ola Skinnarmo i P4 Extra

Ola Skinnarmo berättar om sina bästa tips att klara sig på tåg och i bil när det är snökaos. Foto: Fredrik Blomqvist / Scanpix

Äventyraren Ola Skinnarmo vet allt om hur man bemästrar ismassorna i norr. I P4 Extra svarade han på frågor om hur man klarar av en riktig vargavinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista