Nyheter

Nu vägrar vargjägarna i Dalarna skjuta varg

Jägare i Dalarna tänker bojkotta vinterns vargjakt  i protest mot den låga tilldelningen från Naturvårdsverket.

-Fem vargar gör ingen skillnad. Vi kommer dessutom att trakasseras senare av massmedia ändå för den överskjutning som alltid sker, säger Klas Målarbo, ordförande i Leksands jaktvårdskrets.

I helgen höll Leksands jaktvårdskrets inom Jägareförbundet ett möte där man beslutade att rekommendera sina medlemmar att bojkotta både vargjakten och lodjursinventeringen.

Tilldelningen är för låg

Klas Målarbo, ordförande i Leksands jaktvårdskrets säger i P4 Extra att det skulle behövas en mycket högre tilldelning om det överhuvudtaget ska vara värt att skjuta varg i år.

-För det första spelar det ingen roll om vi är ute och skjuter de 5 vargar som vi fått tilldelade. Vi är utsatta i Leksand och har många vargar här. En varg tar 120 älgar per år och det gör tilldelningen allt för liten, säger Klas Målarbo.

Stort mörkertal i slutändan

Klas Mårbo säger i P4 Extra att en tilldelning på 25 stycken vargar skulle vara ett minimum för att göra det värt att gå ut och skjuta.

-Vi hade ansökt om 50. Men man ska veta att det finns minst ett 80-tal vargar i Dalarnas län och förmodligen många många fler. Mörkertalet är stort.

Bekymrad för älgstammen

Den låga tilldelningen på fem djur gör att Leksands jaktvårdskrets nu bestämt sig för att inte skjuta några vargar alls. Men han är bekymrad för hur det ska gå med älgstammen.

-Det måste skjutas av vargar, annars har jakten på älgen ingen framtid här. Efter älgarna kommer sedan småviltet att försvinna.

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.