Hallå där

Romska rytmer på årets nyårsfirande på Skansen

4:57 min

Sprakande fyrverkerier och kallt om benen. Det blir Linda Nyberg som ringer in det nya året direkt i SVT och från Skansen. 

-Vi kommer försöka hålla publiken varm med lite romska rytmer, man kommer bli garanterat varm om man dansar till det här berättar Linda Nyberg. 

Kallt med anrikt jobb

Linda Nyberg är årets nyårsvärd i SVT. Vi känner igen henne från bland annat Gomorron Sverige och Vetenskapsmagasinet.

Nyårsafton innebär direktsändning och mycket som ska klaffa. Traditionen att ringa in det nya året på Skansen sträcker sig så långt tillbaka som till 1895.

Och det brukar vara kallt.

-Den första frågan jag fick när jag fick jobbet var om jag hade ett underställ, säger Linda Nyberg till Lotte Nord.

Viktigt att hålla tiden

Körschemat för kvällen är mycket strikt och mardrömmen är att det blir förseningar.

-Det är ett sekundschema som jag har framför mig faktiskt och artisterna får be om lov om de ska flytta sina nummer med nanomarginal, säger Linda i P4 Extra.

Lite eftersläpning i programmet skulle kunna innebära att Stockholms alla kyrkklockor börjar ringa innan Jan Malmsjö är klar med klassiska "Nyårsklockorna".

-Men det är ju inte kul att komma ikapp året för snabbt heller och stå med massa dötid och vänta in klockorna så det gäller att det blir exakt. Men alla är så proffsiga så det kommer nog gå bra.

Nyårsfirandet på Skansen

Firandet av nyårsafton på Skansen i Stockholm äger traditionellt rum på Sollidenscenen varje år.

Jan Malmsjö läser Tennysons dikt "Nyårsklockorna" vid tolvslaget. En tradition som sträcker sig så långt tillbaka som till 1895.

När klockan slagit tolv startar fyrverkeriet som skjuts upp från vattnet direkt nedanför Skansen.

Nyårsprogrammet direktsänds i SVT och programledare i år är Linda Nyberg.

Artisterna som ringer in det nya året tillsammans med publiken på Skansen i år är bland andra Tommy Körberg, Sarah Dawn Finer, Gipsy Brothers, och Nyårskören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.