Nyhet

Svensk upptäckt kan bromsa spridning av Parkinson

8:04 min

En ny svensk upptäckt kan komma att leda till helt nya behandlingsmetoder mot Parkinsons sjukdom.

-Vi har upptäckt att när patienter blir sämre kan det bero att sjukdomen sprider sig från cell till cell i patientens hjärna via ett protein.

Ny förståelse för hur sjukdomen sprider sig

En grupp forskare i Lund har tagit reda hur sjukdomen sprider sig i hjärnan hos den sjuke.

Enligt den nya upptäckten kan Parkinsons sjukdom ha likheter med sjukdomar som galna kosjukan där sjukdomen sprider sig i hjärnan via ett protein.

Patrik Brundin är professor i neurovetenskap och en av forskarna som varit med och gjort upptäckten.

-Det är alltså inget virus eller bakterie som ligger bakom, utan ett protein som format sig fel och klumpar ihop sig. De här klumparna sprider sig sedan gradvis i nervsystemet.

Fortfarande oklart vad som orsakar sjukdomen

Enligt Patrik Brundin vet man fortfarande inte vad som orsakar Parkinsons sjukdom i 95 % av fallen. I fem procent av fallen kan man se att det är genetiskt betingat.

Hoppas på nya bromsmediciner

Däremot kan man nu se att Nu hoppas forskarna på att den nya kunskapen ska leda till att det går att ta fram läkemedel för att hindra sjukdomen från att sprida sig.

-Om man hittar det skulle man kunna sätta in behandling direkt hos de som drabbas. Det betyder att man kan bromsa Parkinson redan i ett tidigt skede, säger Patrik Brundin till P4 Extra.

Parkinsons sjukdom

Bilden till höger visar anhopningar av knölar i hjärnan i pannloben och i tinningloberna. Bilden till vänster föreställer hjärnan hos en frisk person. Foto: Uppsala Univeristet / Scanpix

Symtomen vid Parkinson är huvudsakligen långsammare rörelser, skakningar eller darrningar, muskelstelhet och sämre balans.

De som drabbas är främst personer över 50 år. I Sverige finns ungefär 20 000 personer som har Parkinsons sjukdom.

Inget läkemdel finns i dag för att bota Parkinsonsjuka.

Behandlingen går istället ut på att minska symptomen genom att tillföra hjärnan nytt dopamin.

Orsaken till Parkinsons är ofta svår att fastställa. Men ålder är den främsta riskfaktorn och det finns också en del ärftliga faktorer, vilket innebär att flera personer i samma familj kan drabbas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista