Saffrans- och kräftrisotto

Risotto är banne mig bland det enklaste och godaste som finns och en fantastisk maträtt för den som gillar att improvisera. I lunchlådan den här gången en smarrig risotto med kräftstjärtar, saffran, gröna ärtor och dill. Mums, som Maria Montazami brukar säga.

Ingredienser:

1 gul lök (eller ett par schalottenlökar)

2-3 vitlöksklyftor

1 stjälk av en stjälkselleri

smör och olivolja (en mild sort)

3 dl arborio- eller carnaroliris

1-2 dl gott vitt vin, torrt - eller torr vermouth

ca 1 l hönsbuljong

1/2 pkt saffran

1 burk kräftstjärtar i lag

2 dl frysta gröna ärtor

1 knippe färsk dill

1-2 dl parmesanost, färskriven

sallt och peppar

Gör så här:

Börja med att finhacka lök, 2 vitlöksklyftor och blekselleri. Fräs dom i en blandning av smör och olja utan att det tar färg, ett par minuter. Tillsätt arborio- eller carnaroliris och låt det fräsa med ett par minuter under lätt omröring då och då. Tillsätt saffran, gärna löst i lite buljong.

Häll på vin eller vermouth och låt det puttra in i riset på medelvärme.

Så fort det börjar koka torrt tillsätter du 1-2 dl buljong (man kan ha grönsaksbuljong eller skaldjursbuljong i stället för höns, det är en smaksak) och puttrar vidare på ganska låg värme. Rör då och då och fortsätt så tills buljongen nästan är slut. Riset ska ha lite kärna, lite tuggmotstånd.

Under tiden kokar du ärtorna i lite lättsaltat vatten. Häll av. Stäng av värmen. Lägg i en klick smör i kastrullen och vänd runt. Lägg i kräftstjärtarna och blanda, låt allt bli varmt på eftervärmen. Finhacka dillen.

När riset känns färdigt (det skall vara på väg att bli krämigt men inte grötigt) och det mesta av vättskan kokat bort blandar du ner en rejäl näve riven parmesan. Rör flitigt och vänd till sist ner ärtor, dill och kräftstjärtar. Smaka av med salt och peppar och servera direkt!

Och när du fått till det med risotton är det bara att börja byta ingredienser; svamp, kyckling, grönsaker... låt fantasin flöda!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".