1 av 2
En person mäter en annans midja med måttband. Foto Linda Forsell / SvD / Scanpix
2 av 2
Grillad fänkål med fänkålsrubbad biff och kycklingsallad med ingefärsfläsk och blue cheese-dressing . Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Livsstil

Från lönnfet till glödhet - byt biff mot sallad

7:08 min

Svenskarna har blivit allt fetare de senaste 30 åren. För kvinnor har dock utvecklingen planat ut under 00-talet.

Men för männen fortsätter den uppåt enligt Statistika centralbyrån.

Jonas Leijonhufvud gick ner sju kilo på sju veckor. Nu har han skrivit en bok som riktar sig till män som vill gå ner i vikt.

Ny bok om viktminskning för män

En av dem som plötsligt insåg att han passerat definitionen överviktig är Jonas Leijonhufvud.

De långa dagarna vid skrivbordet som reporter på Dagens Nyheter började synas ordentligt på vågen.

Jonas beslöt sig för att ta tag i saken och gick "Från lönnfet till glödhet på 60 dagar".

Ville bli av med sitt sockerberoende

Ett första steg var att ta bort socker och snabba kolhydrater ur den vardagliga kosten. Det var bara att säga tack och farväl till cornflakes, sötad yoghurt och matiga lunchmackor.

-Men jag valde en diet som inte var pulver eller någon konstig diet som uteslöt massa saker. Jag började äta riktig lagad mat helt enkelt.

Jonas åt gott och nyttigt och lärde sig nya rutiner. En vändpunkt för motivationen var också att Jonas äntligen blev av med sitt sockerberoende. Ett resultat som kom av att han just uteslöt alla snabba kolhydrater ur kosten.

-Min nya livsstil hade satt sig. Man ska se vanorna som något som ska bestå. Det handlar i grunden om att försöka leva ett så normalt liv som möjligt.

Vardagsmotion och konditionsträning

På träningssidan var det daglig motion som gällde. Gå till jobbet varje dag blev en ny vana för att få upp ämnesomsättningen.

Utöver det så var det träning tre gånger i veckan på schemat.

-Jag bestämde mig för att köra ett långpass som jag ökade vecka för vecka. Från en runda på 5-7 kilometer till 15 kilometer.

Sju kilo på sju veckor

Jonas minskade i vikt med ungefär ett kilo i veckan. Med en startvikt på 87 kilo är han nu nere på dryga 80 kilo.

Viktresan blev en bok.

"Från lönnfet till glödhet på 60 dagar" är Jonas bok där har berättar om hur han gått tillväga. I boken vill han peppa andra män att våga ta steget att leva mer hälsosamt.

I P4 Extra berättar Jonas Leijonhufvud om sin viktresa.

Fråga

Minska i vikt utan svältdiet

Smörgåsar med fyllning som korv, lök, gurka och smör. Foto: Leif R Jansson

Byt biff mot sallad - du behöver inte ta bort biffen egentligen. Men håll dig borta från kolhydraterna och sockret som ofta hör till.

Träna tre gånger i veckan - hitta en träningsform som passar med ditt vardagsliv. Den bästa träningen är den som blir av. Så sätt inte för höga mål. Nyttja vardagsmotion och gå till exempel till jobbet.

Skippa svältdieter - välj en metod som är hållbar. Pulver och lågkaloridieter kan ge snabb viktminskning men bryter inte de dåliga vanorna. Tänk på att du ska klara av att hålla vikten när du väl nått ditt viktmål.

Laga riktigt mat - ät gärna kött som fisk, kyckling, och komplettera med grönsaker. Välj fett från avokado, lax och nötter. Tänk på att det ska vara mat du gillar och står ut med att äta sju dagar i veckan.

Våga att vara ärlig - om du lägger på dig ett extrakilo varje år så kanske det är dags att ta tag i det i tid innan du blir fet på riktigt. Att bry sig om sin kropp är inget att skämmas för.

Bort med socker och snabba kolhydrater - lär dig vad maten innehåller. Sockrad youghurt med flingor och mackor kan vara stora bovar i den vardagliga dieten. Vet du vad saker innehåller kanske du inte faller lika lätt för frestelsen att slarva.

Håll vikten - fler tips

Cake Pops av kladdkaka doppad i vit choklad. Foto: Malin Hoelstad /Scanpix

Hur får man egentligen järnkoll på vikten. I fjol hade vi besök av Martin Ingvar som är hjärnforskare och vill hjälpa oss att få tillbaka kontrollen över våra kroppar.

#text=3611187#

#ljud=2298612#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista