Livsstil

Snålmånaden är slut – nu vill vi ut… och resa!

Under kalla januari brukar många blicka mot varmare länder. Just i år har intresset varit enormt.

Fritidsresor har slagit rekord med 23.000 bokade resor under en vecka, tidigare i januari. Totalt beräknas en kvarts miljon svenskar boka en resa till solen innan månaden är slut. Och den 25:e betyder ju att lönen trillar in på kontot för många.

Ovanligt stort solintresse

Solen lockar i januari. Det finns ett uppdämt intresse för att resa och just nu är det många som gör sina bokningar till solen, berättar Per J Andersson, som är chefredaktör på resemagasinet Vaga Bond i P4 Extra.

-Efter jul har vi haft en ”all time high” och andra charterbolag har också bekräftat att de haft rekord.

Konjunkturen påverkar resandet

Under lågkonjunkturen 2009 skippade många utlandsresan. Sedan började återhämtningen redan 2010. I och med att konjunkturen fortsatt uppåt har också intresset för resor ökat.

-Januari är en bokningsmånad. På samma sätt som att man bestämmer sig för att börja träna bestämmer många sig för att boka resa.

Boka i tid

När fler har råd att resa gäller det att vara ute i god tid. Nu bokas resorna upp dels för våren men påsk- och sportlovsresor är också redan på gång.

-Många börjar till och med boka upp sommaren och planera semestern redan nu.

Heta resmål i år

Förra året var Turkiet den stora flugan. I år är Mexiko, Kuba, Aruba populära resmål, enligt vår reseexpert.

-Vi har sett en trend i att solresorna västerut ökar igen.

Med västerut gäller framförallt resmål som Mexico. Aruba är också en ny charterort som många söker sig till. Även Kuba återkommer som charterort.

-Att dollarkursen är låg, kan vara en faktor som styr valet av den typen av resmål, säger Per J Andersson till P4 Extras reporter.

Klassiker och bubblare

De klassiska resmålen för svensken är annars – Turkiet, Cypern och Mallorca. Men för den som vill testa något nytt så slår vår reseexpert ett slag för Sri lanka, som nu återkommit till charterkatalogen.

Sri Lanka är en gammal charterdestination för svenskarna, som var poppis långt före Thailand. Men inbördeskriget som varade fram till 2009 och en tsumani som slog mot landet 2005 gjorde att landet hamnade i skuggan som turistmål.

Men nu har man återtagit charterresorna till Sri Lanka.

-Sri Lanka har en spännande kultur och fina nationalparker och kan vara väl värt ett besök, säger vår reseexpert, Per J Andersson.

Fråga

Maxa semestern - resexpertens bästa tips

Resor, semester. Semesterparadiset Mauritsius. Arkivbild. Foto: Scanpix

Undvik hotellfällan: Bra boende kan avgöra hela resan. Tänk på att marknadsföring är marknadsföring. Gå på rekommendationer från andra människor i första hand och från resetidningar i andra hand.

Lär känna ditt resmål: Titta i utländska tidningar och se vad de rekommenderar. Sök information på internet om orten. Mer kunskap gör dig bättre förberedd och du kan spara tid på planering när du väl är framme vid resmålet.

Köp en en guidebok: Invester i den bästa källan till osponsrad information. Innehållet är sammansatt av en redaktör och inte en resebyrå.

Testa Tripadvisor på nätet: Är du osäker kan du ta del av andra konsumenters erfarenheter. Tripadvisor är en tjänst där vanliga resenärer själva skriver in omdömen. Vissa hotell har faktiskt hotat att stämma sajten för att de fått så dåliga omdömen.

Ta dig utanför turistfällan: Ofta är det inte speciellt långt mellan de exploaterade och det orörda. Så har man läst på innan och håller sig informerad så kan man hitta unika grejer inte långt från de exploaterade områdena som ofta har samma priser på mat och nöjen som hemma.

Miljömedvetet resande:  Att flyga är inte det bästa alternativet för miljön, men vill man tillsolen är det svårt att hitta alternativ. Men vill man tänka miljömässigt så är det bättre att åka på en ordentlig flygresa en gång per år, hellre än fyra kortare weekend-resor.

Slipp krypen på resan

Vägglus. Foto: Scanpix.

Vägglössen slår ofta till när vi sover på hotell eller vandrarhem. De är ljusskygga och kommer krypande när lampan är släckt, men det finns några metoder för att minska risken för parasiterande fripassagerare.

  • Ställ resväskan högt och långt bort från säng, soffa eller annan möbel som kan användas som sovplats.
  • Använd inte byrån, låt kläderna stanna i väskan.
  • Titta under sängen, under madrasskydd och kring sömmar eller andra skrymslen. Finns det små svarta streck kan det vara spillning från lössen, be då om ett annat rum.
  • När du kommer hem, plocka ur alla kläder ur väskan och tvätta dem vid 60 grader Celsius, om möjligt. Rengör väskan noggrant.

Källa: Anticimex. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".