En kvinna tittar på prislappen på en väska i en affär.
Dagens krumelur

Du shoppar så snabbt som du heter

5:32 min

Glöm "du är vad du äter" för en stund. Det senaste är att du shoppar så snabbt som du heter och det är första bokstaven i ditt efternamn som avgör hur snabb du är.

Amerikanska forskare menar att barn vars efternamn börjar på en bokstav som kommer sent i alfabetet, är snabbare att köpa saker i vuxen ålder.

Test med gratisprodukter

P4 Extra ringde upp en av forskarna, Dr. Jacqueline Conard, lektor i marknadsföring. Hon berättade att resultaten var tydliga.

I tester där försökspersonerna kunde få till exempel gratis vin eller basketbiljetter om de köpte något snabbt, så visade det sig att personer vars namn började med bokstäver sent i alfabetet var överlägset snabbast att slå till och handla.

Kommer från klassrummet

Orsaken kan vara att barn med namn sent i alfabetet alltid ropas upp sist och får sitta längst bak i klassrummet. När de blir vuxna håller de sig framme och slår till snabbt.

Råd till reklambranschen

Det här kan användas kommersiellt i marknadsföringssyfte menar dr Conard.

Om ett företag vill sälja något bör de vända sig till kunder i omvänd alfabetisk ordning för bästa resultat.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista