Ola Lauritzson är aktuell i tv-serien "Den hemlige miljonären i kanal 5.
Hallå där!

Ola Lauritzon levde bland hemlösa som hemlig miljonär

7:07 min

I en vecka byter de liv och går under cover. Det handlar om svenska miljonärer som bestämt sig för att ge bort pengar till några av dem som vigt sitt liv åt att hjälpa andra.

Ola Lauritzon som är P4 Extras GI-expert är först ut.

GI-Ola får leva bland hemlösa

"Den hemlige miljonären" är ett program med en engelsk tidigare motsvarighet. Tanken är att under en vecka visa upp hur verkligheten ser ut för dem som lever utanför samhället och hur vägen dit ser ut. Ola Lauritzon som också är P4 Extras GI-expert medverkar i premiäravsittet.

-Jag vet inte vilka de andra miljonärerna är, men jag tror att jag är nog den fattigaste miljonären av de som är med i alla fall, säger Ola Lauritzon i P4 Extra.

Vägen till hemlöshet

Det som har gått snett för många kan vara ett litet snedsteg för många år sedan. Att leva ett liv på gatan i dag kan ha sitt ursprung i en skilsmässa som var hård eller en räkning som inte blev betald.

-Man går inte från att leva ett vanligt liv till att bli hemlös över en natt. Det finns många steg på vägen, säger Ola Lauritzon till Lotta Bromé.

Fick klä ut sig för att inte röja sin identitet

Att gå "under cover" innebar för Ola Lauritzon att han var förklädd i bland annat ruffiga kläder. Med skägg och i linser som bytte ögonfärg fick Ola besöka platser i Stockholm som han kanske inte kommit i kontakt med annars.

Ola följde med de volontärer som i vanliga fall arbetar med att hjälpa hemlösa till bland annat en illegal husvagnspark och Malmskillnadsgatan i Stockholm.

-Jag trodde till exempel att Malmskillnadsgatan och den prostitution som pågår där var ett 70-80-talsfenomen. Men den finns där i allra högsta grad.

Levde på existensminimum

Genom att själv prova på att klara sig på existensminimum skulle Ola få en bättre insikt i vad det innebar konkret att bara ha 250 kronor i veckan till mat.

-Det var tufft. Det blev blodpudding och någon variant på den billigaste tonfiskburken och jag fick väl till någon pasta. Det är banne mig inte lätt.

"Pengar är inte allt"

Mot slutet av programmet har Ola pengar som han ska ge till en av de volontärer han träffat under veckan. Men pengarna är inte allt menar Ola.

-Jag har i dag en väldigt nära relation med de jag träffade under den här veckan.

"Det är omöjligt att inte bli berörd"

Ola Lauritzon beskriver det vidare som en personlig resa och en väldigt strark upplevelse att vara med i programmet.

-Det är helt omöjligt att inte bli berörd, säger Ola som också avslöjar att han snyftar en del i programmet.

Ola ändrade sin inställning

Den nya kunskapen om hur situationen ser ut för de som lever utanför samhället och vetskapen om att den utsatta gruppen finns så nära har ändrat Olas inställning och attityd till hemlösa.

-Jag insåg, vilket är självklart i och för sig, att alla är individer som du och jag. Alla de här individerna har sin historia, sin bakgrund och sina sorgämnen och sina glädjeämnen.

Ola Lauritzon säger också att det genant nog kommer från honom som till exempel aldrig tidigare köpt tidningen Situation Stockholm.

Så gick det till när Ola Lauritzon gick under cover

Sovsäck och plastpåse tillhörande en hemlös. Foto Gunnar Lundmark/Scanpix

Under en vecka lämnade Ola sin våning på Östermalm för att vistas bland hemlösa och hjälpa volontärarbetare i deras dagliga jobb på Stockholms gator.

Veckobudgeten motsvarade existensminimum, det vill säga max 250 kronor i veckan till mat.

Under cover betyder att Ola Lauritzon verkade under hemlig identitet. Han fick odla skägg, klä sig i slitna kläder och bar linser för att byta ögonfärg.

Under veckan besökte Ola bland annat en illegal husvagnspark, Malmskillnadsgatan och härbärgen.

Fokus var bland annat att lära känna de andra volontärerna och sedan välja ut en av dem som han ville hjälpa genom att skänka en summa pengar.

"Den hemlige miljonären"  har premiär i kanal 5 på tisdagkvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista